Agenda

Geplaatst door Redactie Motorboot

AgendaHet vraagt wat overleg, er is maar weinig ruimte op de wal, maar dan lukt het toch; tweede week april, de week voor Pasen. Na meer dan een jaar intensief varen wordt het tijd haar onderwaterschip eens onder handen te nemen.

Op het moment suprême moet er nog wat met boten worden geschoven voor er plaats is. Logisch, het zal wel druk zijn met boten zo vlak voor het seizoen. Er is nog net een plekje voor ons, meteen bij de afspuitplaats.

De start van het seizoen, in mijn zeiltijd, was het altijd dringen bij de kraan. Boten in het water, boten eruit voor een weekje op de wal, masten recht opgezet, of gewoon onder de kraan voor een defecte gever, een lampje  of een nieuwe antennespriet. Een kwestie van nauwgezette logistiek en tijdige agenda planning aan het begin van het lange vaarseizoen. Hoogtijdagen dus, zeker zo vlak voor de Paasdagen.

AgendaZeilers zijn bikkels in ons klimaat. Menig keer trotseerden we maartse buien die net naar beneden kwamen als we blauwbekkend, met verkilde vingers de boot vaarklaar gingen maken. Te begrijpen als je de plek in de agenda van de kraan al moet reserveren voor je het weerbericht zelfs maar kunt zien. Maar af en toe hadden we geluk, kon de boot in de was op een warme voorjaarsdag.

Terwijl we poetsen en verven valt er iets op. Behalve de mannen van de werf is er bijna geen actie te zien. De onrust in onze havens voorheen ontbreekt compleet.  Bijzonder want als ik op Facebook scrol lees ik dagelijks over de succesvolle tewaterlating van allerhande zeilboten verderop richting de kust.

Vaarvrouw Diederique en Christien
Oud-zeilers Diederique (L) en Christien verkennen met hun Scalare (Vedette 10.30) de Europese (binnen)wateren en hun vooroordelen over motorbootvaren.

Alle boten om ons heen op de werf staan nog in winterslaap. Af en toe komt er eens iemand kijken, maar van files met klussende bezoekers is bepaald geen sprake. Af en toe gaat er een bootje te water, afronding van een professionele klus op de werf. Rustig en relaxt, hangt het bootje dan uren lang naast ons in de banden, de laatste plekjes laten drogen in de voorjaarszon voor ze het zoete sop in kan.

Wat een verschil met de hoogtijdagen in de zeilboothavens; wat een verschil met de dagelijkse activiteit in de watersportende sociale media. Of geldt er gewoon in motorbootland een andere agenda?

Diederique

Mogelijk interessante artikelen: