Jonge Turkse leidt ambitieuze jachtwerf

Geplaatst door Redactie Motorboot

De Ambitieuze Turkse werf Sirena Yachts showt op Boot Düsseldorf haar eerste motorjacht: de Sirena 64. Het luxe motorjacht kwam tot stand onder leiding van Ipek Kirac. De 34 jaar jonge Turkse is niet alleen een van de weinige vrouwelijke CEO’s in de jachtindustrie, maar zonder enige twijfel ook een van de jongste.

Jonge Turkse Sirena Marine bouwde de afgelopen jaren de Magellano 43 voor de Italiaanse werf Azimut. “Bij Azimut zijn ze niet blij”, erkent jonge Turkse Ipek Kirac. “Maar ze zeiden óók dat we de afgelopen jaren kennelijk te veel van ze hadden geleerd. Dat beschouw ik als een compliment”, stelt Kirac. De Sirena 64 is ontworpen door Frers Naval Architecture & Engineering. Het interieur werd getekend door Design Studio Spadolini. In februari zal Sirena Yachts in Miami haar tweede jacht presenteren: de door dezelfde designers ontworpen Sirena 56. Daarna wil de werf haar vloot uitbreiden met een reeks modellen tot meer dan 100 voet.

Voor de bijna 21 meter lange Sirena 64 is er keuze uit drie verschillende interieurs, met drie of vier hutten. Met 2 x 850 pk haalt het 36 ton wegende polyester motorjacht een topsnelheid van circa 25 knopen. Volgens de werf vaart het schip zo’n 20 procent efficiënter dan de concurrerende jachten in dezelfde lengtecategorie. Echt zuinig is het schip daarmee overigens niet: varend op haar kruissnelheid van circa 16 knopen ligt het verbruik rond de 127 liter per uur, dat is zo’n 8 liter per mijl. Bij 10 knopen ligt het verbruik net onder de 5 liter per mijl en bedraagt de actieradius van het jacht ongeveer 1000 mijl.