Jetten Beach European Powerboat of the Year

Geplaatst door Redactie Motorboot

De Jetten Beach 45 van Jetten Shipyard is zaterdagavond tijdens het openingsgala van Boot Düsseldorf uitgeroepen tot Europees Motorboot van het Jaar in de categorie ‘motorboten tot 45 voet’. Verrassend genoeg viel de titel in de categorie ‘waterverplaatsers’ dit keer niet in Nederlandse handen. 

Jetten Beach 45

jetten beach 45
Jetten Beach 45

Een vakjury van acht toonaangevende Europese watersportmagazines wees de Jetten Beach 45 als winnaar aan in de categorie ‘motorboten van 35 tot 45 voet. Onder meer de open layout van het schip en de grote raampartijen worden geprezen. “Je zou dit schip een loft op het water kunnen noemen”, aldus een van de juryleden. Ook de bijzondere vaareigenschappen van de ‘fast displacement’ romp worden zeer gewaardeerd.

Zes Nederlandse nominaties

Jaarlijks worden tijdens de openingsavond van Boot Düsseldorf vijf European Powerboat of the Year awards uitgereikt, in vier lengtecategorieën en een speciale categorie voor waterverplaatsende schepen. Voor dit jaar waren in totaal 25 boten genomineerd, waarvan zes uit Nederland. In de categorie ‘Waterverplaatsers’ waren maar liefst vier Nederlandse kanshebbers: de DutchCatTwelve , de Aquanaut Majestic 1300 OC, de Linssen Grand Sturdy 35.0 AC en de Sturier Dutchman 52. De prijs in deze categorie ging echter naar de enige buitenlandse inzending, de Bavaria E40. Wel een prijs met een Nederlands tintje, want de Bavaria E40 werd ontworpen door Vripack in Sneek.
De jury prees Bavaria Yachtbau om het nieuwe pad dat de werf heeft ingeslagen  op het gebied van interieurontwerp van een waterverplaatsend jacht. Zo kreeg de stuurstand in de vrij onconventionele indeling een centrale positie in de stuursalon, waardoor de roerganger ook tijdens het varen deel kan nemen aan de gezelligheid aan boord. De Bavaria E40 biedt bovendien veel leefruimte voor een boot van deze afmetingen heeft en goede prijs/kwaliteitverhouding.

EPY Awards 2017

Tijdens de gala-avond in Düsseldorf werden in totaal vijf boten onderscheiden met een  award:

Tot 25 voet: Sting 610 BR
25-35 voet: Marex 310 Sun Cruiser
35-45 voet: Jetten Beach 45
Groter dan 45 voet: Absolute 50 Fly
Waterverplaatsers: Bavaria E40

Vakjury

De European Powerboat of the Year Award werd in 2005 in het leven geroepen op initiatief van het Duitse watersportblad ‘Boote’. De Awards worden sindsdien jaarlijks toegekend. De vakjury bestaat tegenwoordig uit redacteuren van acht toonaangevende Europese watersportmagazines, waaronder Motorboot. De jury let bij de beoordeling van de boten onder meer op design, constructie, afwerking, vaareigenschappen en innovatie. Naast Boote en Motorboot zijn de volgende magazines in de jury vertegenwoordigd: Boatmag.it (Italië), Båtliv (Noorwegen), Marina.ch (Zwitserland), Náutica y Yates Magazine (Spanje), Nepute Yachting Moteur (Frankrijk) en Yachtrevue (Oostenrijk).

Mogelijk interessante artikelen: