Hull Vane wint Technology award 2018

Geplaatst door Redactie Motorboot

De Hull Vane heeft afgelopen week de Technology award 2018 van International Superyacht Society in de wacht gesleept. De award voor ‘een innovatie die een waardevolle impact heeft gehad op de superjacht industrie’ werd uitgereikt op de eerste avond van de Fort Lauderdale International Boat Show (FLIBS).  

Hull vaneDe Hull Vane is een draagvleugel om de prestaties van waterverplaatsende (niet-planerende) schepen te verbeteren, ontwikkeld door het Nederlandse Van Oossanen. De onderwatervleugel wordt gebruikt om energie van de hekgolf om te zetten in een voortstuwende kracht. De resultaten variëren van 10 tot 29% brandstofbesparing, wat resulteert in een hogere topsnelheid en een veel groter bereik. Daarnaast dempt de vleugel de scheepsbewegingen in golven en wordt het geluidsniveau aan boord verlaagd doordat er minder motorvermogen nodig is, de schroeven minder belast worden en de hekgolf gereduceerd wordt.

De juryleden was onder de indruk van de eenvoud van het systeem en de bewezen effectiviteit op een aantal jachten en commerciële schepen.

Lees meer over de Hull Vane in Motorboot magazine van november 2018.

 

Mogelijk interessante artikelen: