Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot

Hoe schrijf je een toervaartverslag

Handleiding bij het schrijven van een toervaartverslag/dagtocht voor Motorboot

1. Verhaallengte

We hebben sjablonen voor toerverhalen/dagtochten die als uitgangspunt vier pagina’s hebben en sjablonen voor zes pagina’s. Bij vier pagina’s varieert het aantal lettertekens inclusief spaties van minimaal 7.500 tot maximaal 9.500. Bij een sjabloon van zes pagina’s varieert dat van 14.800 tot 16.300 tekens inclusief spaties.

Nu heb je (dag)tochten die passen in één aflevering, maar als het verhaal langer is, (30.000 tot 45.000 lettertekens inclusief spaties) dan verdelen we het verhaal bijvoorbeeld over twee of drie afleveringen. Daarbij is het aantal van drie afleveringen voor een toerverhaal ook meteen het maximaal aantal afleveringen.

Tegenwoordig zijn foto’s minstens zo belangrijk als het geschreven woord. Als redactie is het fijn als we per aflevering/enkel sjabloon de keuze hebben uit minimaal het dubbele aantal foto’s dat geplaatst kan worden. Dat betekent dat per aflevering afhankelijk van het aantal lettertekens 10 tot 20 foto’s aangeleverd moeten worden. Allen graag met een dpi (dots per inch) van 320. Valt de hoeveelheid dpi niet te achterhalen, dan kan het aantal MB’s van een foto ook een goede indicatie zijn. Ga dan uit van zo’n 3 MB.

2. Goed om te weten. Toervaartgegevens:

Bij het verslag willen we de volgende informatie kunnen vermelden in een apart kader:

  • Merk en type boot waarmee de tocht is gevaren;
  • De afmetingen (lengte, breedte, diepte en kruiphoogte) en ook het motorvermogen van deze boot;
  • Een samenvatting van de gevaren route (de belangrijkste plaatsen die onderweg zijn aangedaan en/of de vaarwateren);
  • Welke boeken, (digitale)waterkaarten, navigatie hebt u gebruikt;
  • De laagste brughoogte op het traject;
  • De geringste waterdiepte op het traject;
  • De geringste breedte, indien zich op het traject smalle passages voordoen of smalle sluizen aanwezig zijn;
  • Niet noodzakelijk, maar niet verkeerd om te melden: tarieven voor overnachten en voorzieningen;
  • Ook niet noodzakelijk maar handig om te weten: Aantal vaaruren/motoruren en het de hoeveelheid gevaren kilometer/ zeemijlen.
  • Tips. Bijvoorbeeld goede ligplaatsen in bepaalde havens i.v.m. golfslag van bijvoorbeeld voorbijvarend verkeer of in geval van harde wind.

3. Tone of voice:

Als het gaat om de inhoud van het verslag is een ieder vrij het aan te vliegen zoals hij/zij goed dunkt. Echter is het goed om te weten dat wij als redactie van Motorboot het kunnen waarderen als u tijd wilt steken in het ‘beschrijven’ van zaken. Bijvoorbeeld: u vindt iets mooi of aantrekkelijk, beschrijf dan wat u er aan bevalt. Alleen stellen dat u het mooi vindt, is wat mager. Dit beschrijven kan zeer lange verhalen tot gevolg hebben. Tip: wees daarom selectief. U hebt ten slotte een beperkte ruimte. Kies daarom uit alle beschrijvingen die beschrijvingen die representatief zijn voor het gevoel dat hoort bij de tocht die u hebt gemaakt. Een gevleugelde uitspraak met betrekking tot het schrijven van verhalen is dan ook: ‘schrijven is schrappen’.

Als u niet zeker bent over informatie die u onderweg hebt opgedaan, bijvoorbeeld opgetekend uit de mond van een gids of vvv-folder, dan kunt u natuurlijk online uw informatie toetsen. Het is niet de bedoeling hele alinea’s uit bijvoorbeeld wikipedia over te nemen.

Verder is het moto van ons magazine ‘Passie voor varen’. We willen uw verhaal gebruiken om anderen te inspireren. We waarderen een kritische blik en we merken dat velen ook redelijk kritisch zijn ingesteld. Of het nu vaargedrag betreft van mede-vaarweggebruikers, service en outillering van bijvoorbeeld havens, hulpvaardigheid en oplettendheid van brug- en sluiswachters. Daar willen wij als Motorboot niet blind voor zijn, maar graag zien we dergelijk zaken positief kritisch aangekaart én in verhouding tot het plezier dat u hebt beleefd. Vier keer een uur wachten bij een sluis is hinderlijk, maar beschrijf dat vier keer en benoem een keer dat u vele avonden heerlijk tot laat buiten in de kuip kon zitten, dan neigt de ondertoon van het verhaal eerder naar ‘hinderlijk’ in plaats van ‘heerlijk’. De kans bestaat dan dat het leest als een minder leuke toertocht dan dat het daadwerkelijk was.

We hebben dus liever dat u zich concentreert op het ‘plezier uit ‘pleziervaart’. Of dat nu de rust is in de natuur, het afmeren aan een steiger van een leuk restaurant, de fijne zwemplek voor de kinderen, het luisteren naar het vertrouwde geluid van uw motor of een steigerborreltje met de buren, die u eerder zo attent hielpen bij het aanleggen…. Al die dingen dus die het zo aangenaam maken om op het water te zijn en waardoor we steeds weer het water opzoeken.

4. Actief schrijven

Bovendien laat de lezer zich graag meenemen. Dit kunt u bereiken door te schrijven in de tegenwoordige tijd (actief). De lezer maakt het al het ware met u mee. Bovendien hebt u minder tekst nodig om hetzelfde te vertellen. Beperk het aantal vooruitblikken en terugblikken.

Hoe we het graag willen zien: Ondanks de dreigend grijze lucht, vertrekken we om 9.00 uur. Als we losgooien steekt de wind op, die ons terugblaast naar de wal. Gemak dient de mens, dus zetten we even de boegschroef aan en los zijn we. De opgestoken wind breekt ook het wolkendek open en we genieten al snel van een heerlijk zonnetje. Een goed begin van onze tocht.

En hoe liever niet: Om 9.00 uur hebben we de trossen losgegooid ondanks dat de lucht dreigend grijs was. De wind was inmiddels behoorlijk aangetrokken en we moesten de boegschroef gebruiken om los te komen van de wal. Gemak dient tenslotte de mens. Gelukkig heeft de opgestoken wind daarna ook het wolkendek opengebroken waardoor we hebben kunnen genieten van een heerlijk zonnetje. Onze tocht kon niet beter zijn begonnen.

Tot slot:

Een chefkok zei ooit: ‘Koken is mijn passie en het plezier dat ik eraan beleef is de beloning. Dat ik daar Michelin-sterren mee behaal, is niet mijn doel. Ze zijn het gevolg van die passie en het plezier. En die sterren veranderen daar niets aan.’ We wensen u dus vooral veel schrijfplezier en dan kan een goed verhaal bijna niet uitblijven. We zijn benieuwd.

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar