Geslaagde excursie naar Fairline-werf in Oundle

Geplaatst door Redactie Motorboot

Een kleine 50 Motorbootlezers uit Nederland en België kijken met voldoening terug op hun trip naar de Fairline-werf in het Britse Oundle. De excursie, georganiseerd door Motorboot, Jonkers Yachts en Volvo Penta, was volgens alle deelnemers een groot succes en daarmee voor herhaling vatbaar.

Aan boord van de Stena Britannica.

De excursie was per autobus. Vanuit Hoek van Holland werd met een veerboot van Stena Line de oversteek naar Harwich gemaakt. Vervolgens werd naar Oundle gereden, waar Fairline Yachts motorjachten bouwt van 38 tot 78 voet. Eind 2015 dreigde het doek te vallen voor het befaamde Britse merk, dat al vijftig jaar bestaat. De werf ging uiteindelijk failliet, maar is inmiddels onder leiding van twee Russische investeerders weer volop in de running. Het afgelopen jaar verkocht Fairline Yachts meer dan 80 motorjachten. Het succes heeft de werfmedewerkers vleugels; een groot deel werkt – met plezier – zeven dagen per week. Wat de Motorboot-lezers tijdens het bezoek vooral opviel, was het vele handwerk op de werf. Onder meer de manier waarop het hoogglans houtwerk wordt gepolijst, maakte grote indruk. De Motorboot-lezers bekeken alle schepen die momenteel in aanbouw zijn bij de werf, waaronder de Targa’s 48 en 53 en twee Fairline Squadrons van 78 voet.

De deelnemers.

Voor elkaar gebokst
Na de excursie op de werf werd een bezoek gebracht aan universiteitsstad Cambridge, met aansluitend een typisch Engels driegangenmenu in Pub-restaurant The Wheatsheaf in Stow Cum Quy. Vervolgens werd de nachtboot terug naar Hoek van Holland genomen, met – net als op de heenreis – een comfortabele slaaphut voor alle deelnemers. Een aantal deelnemers bezocht kort voor de terugvaart naar Hoek van Holland de indrukwekkende brug van de ‘Stena Hollandica’, waar zij werden ontvangen door kapitein John Vinjé. Tijdens de terugweg was er een dankwoord van Lex Linthorst aan het adres van  Fairline Yachts, Jonkers Yachts, Volvo Penta en Motorboot. “Ik denk dat ik namens iedereen spreek als ik zeg dat het een mooi en compact programma was; mooi en goed georganiseerd”, aldus Linthorst. “Fijn dat jullie dit voor elkaar hebben gebokst.”

Bezoek aan een van de productiehallen.

Budgettair verantwoord
Aan boord van de ‘Stena Hollandica’ toonden ook Truus en Peter van den Ende uit ’s Gravenzande zich ‘meer dan tevreden’. “We hebben een super dag gehad”, aldus het enthousiaste echtpaar. Truus en Peter varen met een Barkas en behoren niet direct tot de doelgroep van Fairline. “We gingen vooral mee omdat het een budgettair verantwoord uitje was, waar we echt naar hebben uitgekeken”, zegt Peter. “Het bezoek aan de werf was Interessant en indrukwekkend en de uitleg tijdens de excursie was uitstekend. Wat dat betreft heeft deze excursie zonder meer aan onze verwachtingen voldaan.” 

Vooral het vele handwerk maakte indruk op de Motorbootlezers.

Herinneringen
Dat vond ook Klaas Rozema, die samen met zijn kameraad Hans-Peter Moorlag als deelnemer had ingeschreven. “A
ls je een fabriek bezoekt, zijn er vaak de nodige beperkingen. Heel veel blijft vaak achter gesloten deuren en nergens mag je foto’s van maken. Bij Fairline mocht je alles – maar dan ook echt alles – zien. Ik heb het echt super gevonden!”
Rozema vaart met een speedboot, een OMC Red Hawk. De liefde voor het varen kreeg hij als kind al mee van zijn oom, die de negentig inmiddels is gepasseerd. “Mijn oom had eerst een Doerak en daarna een Pedro. Als dreumes stond ik op die boot al op een kruk achter het stuur en toen ik een jaar of elf was jaar was stuurde ik alleen, terwijl mijn oom achterin de kuip zat. Als we dan op een meer zaten en kwam een boot van rechts kwam, dan nam ik een beetje gas terug. Mijn oom kwam dan even met zijn hoofd omhoog… Ik heb daar goede herinneringen aan en vaar nog altijd met plezier.”

Op de brug van de Stena Hollandica.

Members
Ook Ton Roskam van Roskam Media, de uitgever van Motorboot, toonde zich na afloop van het evenement in zijn nopjes. “Motorboot is zoveel meer dan alleen maar dat magazine van vroeger”, zegt hij. “Het is niet voor niets, dat we onze abonnees ‘Members’ zijn gaan noemen toen wij Motorboot anderhalf jaar geleden overnamen van de vorige uitgever. Behalve het blad hebben we een website, die daadwerkelijk iets toevoegt. En dan zijn er dus ook nog de Events, zoals deze samen met Jonkers Yachts en Volvo Penta georganiseerde excursie naar Fairline. We hebben voor het komend jaar nog diverse Events op het programma staan. Een volgende excursie is nog niet ingepland, maar het zal duidelijk zijn: die gaat er zeker nog komen!”

Foto’s: Dick van der Veer.

Mogelijk interessante artikelen: