Doerakclub wint Nationale Motorbootvaren Prijs 2017

Geplaatst door Redactie Motorboot

De jury van de Stichting Bevordering Motorbootvaren heeft de Nationale Motorbootvarenprijs 2017 toegekend aan de Doerakclub, die dit jaar haar 50-jarig bestaan viert. De prijs werd vrijdag 9 februari uitgereikt tijdens de opening van Boot Holland 2018.

Doerakclub

“Het ontwerp en de prijstelling van de Doerak zijn belangrijk geweest voor het populariseren van het motorbootvaren in Nederland”, motiveerde Oluf van Oosterom, voorzitter van de Stichting Bevordering Motorbootvaren, het besluit van de jury. “Het is een belangrijke verdienste van de leden van de Doerakclub, die geheel door vrijwilligers in stand wordt gehouden, dat zij dit varend erfgoed in de vaart houden. Het is een van de grootste merkenclubs van Nederland, zo niet de grootste.” Voor de jury was bovendien het 50-jarig jubileum een extra reden om de prijs toe te kennen aan de Doerakclub.

De Doerakclub is in 1968 opgericht door de Eista werf in Nederhemert. Deze werf werd van 1959 tot 1981 een van de toonaangevende werven voor de pleziervaart met het inmiddels beroemde, eigenzinnige ontwerp van Dick Lafeber. Het succes van de Doerak is gebaseerd op goede vaareigenschappen, geringe diepgang en geringe doorvaarthoogte. De Doerak is een schip met veel ruimte, gebouwd tegen lage kosten en wordt direct geleverd bij verkoop. De Eista werf bouwde zo’n 2500 Doeraks, maar overleefde de gevolgen van de oliecrisis in de zeventiger jaren niet. In 1993 is de bouw van de Doerak door een andere werf ter hand genomen.

De Doerakclub is de laatste jaren behoorlijk gegroeid en heeft nu 500 leden. Men organiseert gezamenlijke vaartochten, wisselt ervaringen uit, ondersteunt de leden met technisch advies en organiseert samenkomsten buiten het vaarseizoen. In augustus 2018 viert men het 50-jarig bestaan met een vijfdaagse lustrumfeest. In de haven van de WSV Doeshaven worden dan meer dan honderd Doeraks verwacht.

Mogelijk interessante artikelen: