Brugopening aanvragen met een app

Geplaatst door Redactie Motorboot

Watersporters kunnen vanaf dit vaarseizoen bij 16 bruggen in Fryslân een brugopening aanvragen met de app ‘Watersport’. De ingebruikname van de app markeerde gelijk de start van het watersportseizoen in Fryslân.  

Brugopening aanvragen met een app
Gedeputeerde Avine Fokkens–Kelder lanceert de app en opent vaarseizoen 2021

Normaal gesproken vraag je een brugopening aan met een marifoon of met een druk op de aanmeldknop bij de brug. In Fryslân is het nu bij 16 bruggen mogelijk een brugopening aan te vragen met de app Watersport, zodra je binnen een straal van 250 meter van de brug bent.

De 16 bruggen zijn aangesloten op de bedienlocatie in Leeuwarden, it Swettehûs. Op termijn zal it Swettehûs veertig bruggen bedienen. Het zijn voornamelijk bruggen in belangrijke recreatieve en doorgaande vaarroutes.

De 16 bruggen

Bruggen waarbij aanmelden via de app in 2021 mogelijk is: van Harinxmakanaal: 1. Kiesterzijl 2. Frisiabrêge Franeker 3. Stationsbrug Franeker 4. Brug Dronryp 5. Brug Ritsumasyl. Staandemastroute Leeuwarden – Grou: 6. Palma brêge Wergea 7. Tútsebrêge Wergea. 8.Gallebrêge Grou. 9. Rogsloot Warten 10. Zandsloot Terhorne 11. Brug Noorder Oudeweg bij Joure 12. Janesloot Langweer 13. Scharsterbrug 14. Sudergoabrêge Workum 15. Panhuysbrug Tjerkwerd 16. Warrebrug bij Tijnje. Slauerhoffbrug Leeuwarden en Brug Follega volgen nog voor de zomer. Meer informatie: www.fryslan.frl/swettehus.

Nieuwe functies

Watersporters kunnen in deze vernieuwde versie van de app Watersport hun vaarroute invoeren. Ze ontvangen vervolgens alle informatie die ze onderweg nodig hebben. In de app staan onder andere brugbedieningstijden, jachthavens, snelvaargebieden, elektrische oplaadpunten, Marrekrite aanlegplaatsen, vuilwaterpunten en actuele scheepvaartinformatie. Nieuw is dat de app tips geeft over het varen op drukke knooppunten. “Deze app draagt bij aan veilig varen in Fryslân. Ik hoop dat veel watersporters er gebruik van gaan maken, zodat zij met actuele informatie bij de hand Fryslân gaan ontdekken”, aldus Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. De app Watersport is beschikbaar in het Fries, Nederlands, Duits en Engels en gratis beschikbaar voor gebruikers van Apple en Android.

Downloaden

Wie interesse heeft kan de app downloaden. Klik daarvoor afhankelijk van uw toestel op Android of IOS. Voor meer informatie is ook de website www.fryslan.frl/watersport te bezoeken.

Mogelijk interessante artikelen: