Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot

BOOT TE KOOP LUXE MOTOR 17.95

RONDSPANT WOONSCHIP

Een tweedehands boot draagt een verhaal met zich mee. Door zijn oorsprong of door de avonturen die de eerste eigenaren ermee hebben beleefd. In deze rubriek zetten we een motorboot in de schijnwerpers die te koop ligt bij een jachtmakelaar en tekenen we het verhaal achter het desbetreffende schip op. In deze aflevering presenteren we Zonder Zeil: een Luxe Motor 17.95 uit 2010 die de huidige eigenaren zelf afbouwden. Het schip is in bemiddeling bij Smits Jachtmakelaardij.

AfbeeldingLuxe Motor 17.95

Ga er maar aan staan, een Luxe Motor van 17,95 meter eigenhandig afbouwen. In 2010 lieten de huidige eigenaren hun schip casco bouwen bij Gebr. Bol in Monster. “Die scheepswerf is vooral bekend van de Van Waveren Vletten die vanwege hun beperkte doorvaarthoogte geschikt zijn voor het Westlandse vaargebied”, weet jachtmakelaar René Smits. “Luxe Motors bouwden ze ook vaker en meestal als casco.” Deze Luxe Motor is gebouwd naar een ontwerp van het Friese jachtarchitectenbureau Gaastmeer, dat het schip voorzag van een rondspant onderwaterschip, een fraaie zeeg en klassiek geveegde kont.

Nadat de Luxe Motor in 2010 was opgeleverd door de werf konden de eigenaren met de afbouw aan de slag. De gehele technische installatie werd aangelegd, waarna het interieur kon worden ingericht en betimmerd. Het project nam vijf jaar in beslag, maar het resultaat is er ook naar. “Het is echt een plaatje van een schip”, merkt René op. “Goed gebouwd en door de eigenaren perfect afgewerkt. Lukte iets niet helemaal, dan werd dat wat er was gemaakt weggegooid en begonnen ze opnieuw. En natuurlijk hebben ze voor bepaalde technische klussen ook professionals ingeschakeld. Het eindresultaat moest goed zijn, daar werden geen concessies in gedaan.”

De Luxe Motor werd onder meer voorzien van dubbel glas, airconditioning en een cv-ketel om er in alle seizoenen op te kunnen verblijven. Het schip herbergt benedendeks drie hutten en twee sanitaire ruimtes, waarvan die van de eigenaarshut is voorzien van een bad. De hutten worden van daglicht voorzien door de ramen in de opbouw en de twee karakteristieke koekoeken op het kajuitdak. Geheel in lijn met het traditionele uiterlijk van de Luxe Motor is het schip vanbinnen betimmerd met mahoniehout. De vloeren zijn belegd met onderhoudsvriendelijk HPL in mahonielook.

FRANKRIJK

Om eenvoudig te kunnen afmeren en het schip wachtend voor een brug of sluis op zijn plaats te kunnen houden, werden hydraulische spud-palen geïnstalleerd. “Eén daarvan zit verwerkt in de tafelpoot in het stuurhuis”, vertelt de jachtmakelaar. “De eigenaren overnachtten ook vaak op een meer of plas met behulp van de spudpalen. Het anker hebben ze nooit gebruikt.”

HET STUURHUISDAK IS DEMONTABEL
EN DE RAMEN ZIJN SCHARNIEREND

Een andere bijzondere voorziening van de Zonder Zeil is het neerklapbare stuurhuis. “De ramen in de opbouw van massief mahonie zijn scharnierend en het dak bestaat uit demontabele panelen”, legt René uit. “Hiermee is de kruiphoogte van het schip met zo’n 50 cm te verlagen. De huidige eigenaren hebben het echter nooit gebruikt, ook niet tijdens hun reizen door Frankrijk.” In zeven jaar tijd zette het echtpaar vijf keer koers richting het zuiden, met onder meer Parijs als reisdoel. De urenteller van de 170 pk Vetus diesel geeft dan ook inmiddels ruim 2.000 uren aan.

VAREN EN WONEN

Dat er na acht jaar al afstand wordt gedaan van het prachtige, met eigen hand afgebouwde schip is het gevolg van het feit dat de mannelijke eigenaar onlangs geheel onverwacht is overleden. Smits Jachtmakelaardij kreeg de eer-volle taak nieuwe eigenaren voor de Zonder Zeil te zoeken. “Dat wordt geen moeilijke opgave”, zegt René zelfverzekerd. “Er lopen nu al meerdere serieuze gegadigden om het schip heen. Eén daarvan heeft nu een Luxe Motor in bezit, maar wil de stap maken naar iets mooiers en beters. Over de Zonder Zeil zei hij na een uitgebreide bezichtiging dat er niets op het schip aan te merken valt. En dat is ook mijn conclusie. Deze Luxe Motor is de perfecte boot voor wie lange reizen over de Europese binnenwateren wil maken of er permanent op zou willen wonen. De royale leefruimte en het voorzieningenniveau maken dit zonder meer mogelijk. Bovendien is het schip zowel technisch als esthetisch goed verzorgd.”

CE-certificering

Aangezien het schip in eigen beheer is afgebouwd is het niet CE-gekeurd. Zonder CE-markering kan het schip binnen Nederland worden verkocht, mits de eerste eigenaren het minimaal vijf jaar in bezit hebben gehad. Aan die voorwaarde is in dit geval voldaan. Mocht de Zonder Zeil worden verkocht buiten Nederland, dan dienen de huidige eigenaren eerst een CE-keuring te laten uitvoeren. Verder staat de Zonder Zeil ingeschreven in het Kadaster, waarmee in het geval van diefstal of controle door douane is aan te tonen wie de eigenaren zijn. Een nieuwe eigenaar kan deze kadastrale registratie overnemen.

Luxe Motor 17.95
AfbeeldingLuxe Motor 17.95
INFORMATIE

Smits Jachtmakelaardij
tel: 010-511 8000 / 06-222 39 207
info@smitsjachtmakelaardij.nl
www.smitsjachtmakelaardij.nl

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar