Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot

BOOT TE KOOP: ELLING E3 ULTIMATE

EENS EEN E3, ALTIJD EEN E3

Elke tweedehands boot draagt een verhaal met zich mee. Door zijn oorsprong of door de avonturen die de eerste eigenaren ermee hebben beleefd. In deze rubriek zetten we een motorboot in de schijnwerpers die te koop ligt bij een jachtmakelaar en tekenen we het verhaal achter het desbetreffende schip op. In deze aflevering presenteren we ‘Venus’: een Elling E3 uit 1999 en een van de eerste bouwnummers van het in 1998 geïntroduceerde merk. Het motorjacht ligt te koop in de jachthaven van Sleeuwijk.

AfbeeldingElling E3 uit 1999

oor Marijke en Paul bestaat er geen betere boot dan de Elling E3. “Zelfs toen we elkaar nog niet kenden vielen we allebei voor dit model, dat we los van elkaar op de Hiswa in de RAI hadden bekeken”, vertelt Marijke. In 2008 kochten ze bij Elling Brokerage in Sleeuwijk hun eerste schip samen. “Een E3 Ultimate uit 1999: een van de eerste exemplaren”, vertelt Paul trots. “Wij waren de derde eigenaren van dit schip en we hebben er veertien jaar probleemloos mee gevaren. We lieten het schip dan ook goed onder-houden. Marijke heeft in het verleden een transportbedrijf gehad, dus die weet wel het een en ander van motoren.”

“MARIJKE ZAT ALS
EEN RODEOCOWBOY
OP DE STUURSTOEL”

Met hun ‘Venus’ hebben ze vooral Nederland doorkruist en de kustwateren bij Zeeland en de Wadden verkend. “Ik weet nog dat we een keer voor de Belgische kust voeren”, memoreert Paul. “Het was onstuimig weer en Marijke zat als een rodeocowboy op de stuurstoel, terwijl ik een beetje wit om de neus werd. Hoewel het op dat moment niet aangenaam was, hebben we ons nooit onveilig gevoeld of getwijfeld of het schip het wel aan kon. De vaareigenschappen van de Elling zijn dan ook goed, ook onder ruwe omstandigheden.”

Rondom zicht

Een ander voordeel van de Elling vinden zij de centrale positie van de stuurstand. “Vanuit het stuurhuis heb je goed overzicht rondom”, weet Marijke “Bovendien zit je er bij slecht weer heel behaaglijk en bij mooi weer kun je het grote dakluik openen waardoor je nagenoeg buiten zit.” Ook het interieur van de Elling vinden ze prachtig. “De architectuur van de salon is geweldig”, vindt Paul. “Weet je dat de meubels uit 1998 nog steeds worden toegepast?” Kenmerkend voor het Elling-intereur is de betimmering van massief kersen, in hoogglans afgelakt en voorzien van fraaie rondingen en slingerlijsten. Het zorgt voor een authentieke en warme sfeer die volgens het stel niet snel verveelt. Dat de salon en keuken benedendeks zijn ondergebracht zien zij als een voordeel: “Hier heb je optimale privacy en dankzij het ruime trapgat naar het stuurhuis heb je niet het gevoel dat je onderin de boot zit.”

MEER TIJD

Toch hebben Marijke en Paul besloten de ‘Venus’ te verkopen. De reden is dat ze graag een jonger schip wilden met iets meer ruimte. “Onlangs hebben we ons bedrijf verkocht en afscheid genomen van ons drukke bestaan. Nu we meer tijd krijgen om te varen willen we ook graag eens richting Berlijn en Scandinavië kunnen gaan.” Het tweetal heeft diverse schepen bekeken en met het oog op hun leeftijd ook schepen overwogen met minder hoogteverschillen dan de Elling E3. “Maar als je een trapje niet meer af kunt en niet meer in staat bent om een landvast om een bolder te werpen moet je misschien wel gewoon stoppen met varen”, concludeert Marijke. “Ons lukt dat nu nog prima.” Na een tijdje rondkijken stuitten ze op een Elling E3 uit 2016 die bij Elling Brokerage te koop lag. “Deze jongere versie van de E3 is 60 cm langer. De ruimte aan boord is net iets beter benut en daardoor kon er bijvoorbeeld een tweede badkamer worden geplaatst”, verklaart Paul. “We hebben ook naar een E4 gekeken, maar die vinden we te groot. We willen nog wel in gezellige stadjes kunnen liggen. Met deze boot behoren zelfs de Franse kanalen tot de mogelijkheden. Met 3,45 meter kruiphoogte is de nieuwe Elling enkele centimeters lager dan de oude.”

SPECIALIST

Paul en Marijke vonden dus niet alleen hun eerste, maar ook hun tweede Elling E3 bij Elling Brokerage. Makelaar Richard Wolffers houdt kantoor bij Sleeuwijk Yachting en is als oud-werknemer van Elling Yachting een echte Elling-specialist. Hij heeft een verkoopsteiger vol gebruikte Elling-motorjachten tot zijn beschikking. Richard deelt het enthousiasme van Paul en Marijke voor de in Aalst ge-bouwde schepen en vindt het leuk dat hij de ‘Venus’ na veertien jaar opnieuw mag koppelen aan een nieuwe eigenaar. “De ‘Venus’ is een goed onderhouden motorjacht dat ondanks zijn leeftijd van alle gemakken is voorzien. Zo heeft het schip een proportioneel bedienbare hydraulische boeg- en hekschroef en is het teakdek twee jaar geleden vervangen door Flexiteek. Verder beschikt deze eerste versie van de E3 nog over een grote bergruimte achter de trap in de spiegel, die gemakkelijk is te openen dankzij de gasveren waarmee de klep is voorzien.” Op het achterdek heeft de ‘Venus’ een kunststof bank, die afkomstig is van een Neptunus. “Die is op verzoek van de eerste eigenaar geplaatst”, weet Richard te vertellen. “Deze Elling is een goede keuze voor wie in alle comfort en veiligheid letterlijk alle kanten op wil kunnen.”Wat betekent de CE-categorie voor boten eigenlijk

INFORMATIE

Elling Brokerage
Hoekeinde 24, Sleeuwijk
www.ellingbrokerage.com

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 58,- per jaar