Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot

Alles kan, niks moet

Man/Vrouw

Partners ervaren zaken vaak net even op een andere manier, op het water is dat niet veel anders. In de rubriek M/V legt Motorboot zeven vragen voor aan een stel dat samen een motorboot heeft. Deze keer: Loys (65) en Aantje (66) Bron-Versteeg. Hun De Ruiter Kruiser 1250 OK, de ‘Loyaan’, ligt bij de Tielse Watersportvereniging De Waal.

Door Marjolein Scherrenberg

Man Vrouw

Hoe zijn jullie gestart met varen?

We hebben een keer een boot gehuurd. Toen we op de haven aankwamen bleek het een flink plezierjacht, dat hadden we niet verwacht. We hebben een rondje gevaren met de eigenaar en kregen uitleg. Eigenlijk ging het varen later prima. Daarna hebben we jarenlang via een particulier een boot gehuurd.

We wilden toch naar een eigen boot gaan kijken, in de bouwvak bleek huren minder makkelijk. Ook zijn we kritisch gaan kijken naar trapjes aan boord. Gericht op de toekomst zijn we naar andere categorieën boten gaan zoeken dan wat we eerst voor ogen hadden. Een mooie boot werd net voor onze neus weggekaapt.

De keuze viel op deze boot, waarom?

We vonden dit een mooi model, wij houden van klassieke boten met houten betimmering binnen, niet dat moderne. De prijs lag boven ons budget, maar we zijn toch maar gaan kijken. Uiteindelijk kochten we dit schip in 2017. De eerste keer dat we ermee gingen varen was zó mooi, het voelde als zo’n rijk bezit!

Er zat veel achterstallig onderhoud aan, het schip lag al vier jaar te koop. Dat zagen we niet als een probleem, we hebben na de aanschaf de boel meteen aangepakt. Het schip heet ‘Loyaan,’ naar de eerste drie letters van onze namen. En een link naar loyaal, we willen graag loyaal naar mensen zijn. 

Wat is er fijn aan varen?

We wonen bij ons bouwbedrijf, hebben best een druk leven. Het is dan heerlijk om even weg te zijn. We hebben vijf kinderen en dertien kleinkinderen. Ik geniet ervan als de kinderen en kleinkinderen een dagje meevaren. Alles kan dan, niks moet. 

Ik vind het onthaasten fijn. Ik neem het liefst een puzzel en dikke boeken mee aan boord. Als ik puzzel of lees en een lekkere bak koffie heb, is dat voor mij genoeg.

Wat is de rolverdeling aan boord?

Ik doe de touwtjes en eigenlijk alles om het varen heen. Na de aankoop van Loyaan ontdekte ik dat ik onderweg niet mee kon kijken, dat vond ik jammer. Ik heb daarom in het eerste jaar gelijk een losse barkruk gekocht zodat ik toch met Loys kan meekijken.

Ik vaar en zorg één keer per jaar voor het motoronderhoud. Het lopende werk rondom de motor doe ik zelf, ik hou van rommelen aan de boot. Ik werk ook het logboek bij en stippel de route uit.

Wat was het spannendste moment aan boord?

Bij Heusden wilden we een box invaren, er stond flinke wind. Ik stak mijn been uit en kwam klem te zitten tussen het schip en een bolder. Ik riep meteen naar Loys dat ik klem zat, hij zette het schip direct in de achteruit. Toch ging het uitstekende deel, de dwarse pin van de bolder, door mijn hiel heen. Het bloedde flink. Dat was in coronatijd, dus heel veel gedoe, maar in het ziekenhuis werd de wond schoongemaakt en gehecht. Later ben ik geopereerd. Het vastzitten van mijn voet vond ik echt een heel angstig moment.

Het eerste vaarjaar hadden we even paniek. We zouden via de Waal van Gorinchem naar Tiel varen. Bij Slot Loevestein ging het motoralarm aan. We zijn tussen de kribben gaan liggen en hebben hulp ingeroepen. Uiteindelijk heeft een schip uit Woudrichem ons na een uur naar een haven gesleept. 

Waar zou u graag nog eens heenvaren?

We hebben Nederland nog niet voldoende ontdekt, ik zou graag de plaatsen rondom de Randmeren willen bezoeken. Heel veel wensen heb ik niet, als Loys geniet, geniet ik ook.

Het hangt van de waterstanden af wat we gaan doen. De IJssel af lijkt mij leuk. Of via de Maas naar Limburg. Ik ben graag op zeker, neem geen risico. 

Wat is uw droomboot, als geld geen rol speelt?

Een Vri-Jon 45 OK Classic Royaal. Dat schip is geschikt om langer aan boord te blijven en heeft een mooie lengte van 13,80 meter. De huidige doorvaarthoogte van 2,50 meter zou ik willen houden.

Omdat dit onze eerste boot is wisten we niet goed wat onze wensen waren. Nu hebben we wel wat op ons lijstje staan. Ik zou graag een tweede hut willen hebben, een Frans bed en dinette.

Man Vrouw
Man Vrouw
Man Vrouw

De Ruiter Kruiser 12.50 OK

Bouwjaar: 1979
Motorisering: Ford Lehman
Lengte over alles: 12,50 m
Breedte: 3,85 m
Diepgang: 1,25 m
Kruiphoogte: 2,45 m
Waterverplaatsing: 16 ton
Bouwmateriaal: staal
Rompvorm: multiknikspant
Bijzonderheden: slingerruit

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar