Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Varen met een vliegende zonneboot op de HISWA

Gepubliceerd op 14 maart 2016

Ervaren hoe het is om in een boot te varen die op 2 steunpunten boven het water kan vliegen, en ook nog eens op zonne-energie snelheden van 51 kilometer per uur kan behalen? Dat kan van 16 tot en met 20 maart tijdens de HISWA Amsterdam Boat Show.

SimulatorHet TU Delft Solar Boat Team, dat druk bezig is met het bouwen van een nieuwe solar boat, heeft de oude versie omgetoverd tot een simulator zodat iedereen kan ervaren hoe het is om de nieuwe TU Delft Solar Boat te besturen. Deze simulator is  te bewonderen tijdens de HISWA Amsterdam Boat Show in de Rai. Studenten van het TU Delft Solar Boat Team maakten het in 2014 mogelijk om ‘vliegend’ te varen, met een boot die als het ware op 2 stokjes boven het water balanceert. Luuk van Litsenburg, de piloot van de TU Delft Solar Boat: “Het besturen van deze boot kun je nauwelijks varen noemen. Het is net alsof je vliegt, fietst en vaart tegelijkertijd.” Het TU-team heeft daar een video van gemaakt.

Het team van 23 studenten heeft dit jaar een nieuwe boot ontworpen en is deze nu aan het bouwen. Het nieuwe ontwerp zal stabiliteitsproblemen die zich bij de vorige boot voordeden aanzienlijk moeten verkleinen en de boot een stuk sneller moeten maken. Dit alles dankzij een nieuw rompontwerp, nieuwe zonnecellen, een grootschalige upgrade van het elektronische systeem en een optimalisatie van de draagvleugelconfiguratie.

 

Iedere twee jaar bouwt het TU Delft Solar Boat Team een nieuwe solar boat, om deel te nemen aan de Dutch Solar Challenge. Dit wereldkampioenschap voor zonneboten wordt in 2016  van 2 tot 9 juli gehouden in Amsterdam en Friesland. Aan de wedstrijd nemen 35 teams van over de hele wereld deel. Het TU Delft Solar Boat Team heeft de race al twee keer gewonnen.

 

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 58,- per jaar