Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Winnaars Boot van het jaar 2022

Gepubliceerd op 6 september 2022

Tijdens de Hiswa te water zijn de winnaars bekend gemaakt van de Boot van het jaar verkiezing, editie 2022. In de categorie ‘motorboten’ viel de Marex 330 Scandinavia in de prijzen. Bij de sloepen en tenders ging de titel naar de AluShip 700 E-sloep. 

Voor de Boot van het Jaar Motorboot Innovatie Award werden drie motorboten genomineerd. In het juryrapport over de drie genomineerde schepen staat het volgende vermeld:

Winnaars boot van het jaar 2022

Beneteau Antares 8
De Beneteau Antares 8 is een compact jacht dat zich op klein en groot water verrassend veelzijdig toont. Op de Antares is maximaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte. Zo is de boot even goed als zeevisboot, weekender of werkboot in te zetten. Helaas bleek het niet mogelijk de Beneteau tijdig van een motor te voorzien om de juryleden van haar veelzijdigheid te kunnen overtuigen.

DFNDR 9
De XO DFNDR 9 is een motorjacht met een knipoog naar de Landrover Defender. De boot is genomineerd vanwege de stoere uitstraling en haar excellente vaargedrag. Je kunt de XO omschrijven als een terreinvoertuig zonder wielen. Een 4 x 4 op het water, een echte vierseizoenenboot. Helaas was er niet tijdig een boot beschikbaar bij de importeur. Het enige exemplaar van de DFNDR 9 was op tournee door Europa. Hierdoor kon de boot niet op tijd in de Bataviahaven in Lelystad aanwezig zijn.

Marex 330 Scandinavia
Over de Marex 330 Scandinavia was de jury vol lof. Op slechts 10 meter lengte biedt het motorjacht een prachtige eigenaarshut met megagroot bed en een verrassend grote natte ruimte. Bovendien blinkt de Marex uit in innovatieve vindingen. Zo is de gezellige kuip letterlijk in een handomdraai met een tent af te sluiten. Bovendien zijn alle ‘snufjes’ robuust uitgevoerd. Door de plaatsing van roepnamen ontstaat spectaculair uitzicht vanuit de verschillende hutten. Ook de 2,05 meter stahoogte in de douche en de licht doorlatende deuren vielen bij de jury in de smaak. Met 2 x 270 pk dieselmotoren is het een snel jacht. Toch is afmeren kinderspel dankzij het joystick systeem van Mercury. De Marex 330 Scandinavia is doordacht, zeer comfortabel en hoogwaardig afgewerkt. Daarom werd de Motorboot Innovatie Award dan ook toegekend aan de Marex 330 Scandinavia. De prijs is uitgereikt aan importeur Boarnstream Yachting uit Jirnsum.

Nieuw model Marex 330 Scandinavia
Marex 330 Scandinavia

Voor de Boot van het Jaar Innovatie Award Sloepen en Tenders werden uit tientallen voordrachten vier boten genomineerd.

Aluship 700 E-sloep 
De eerste nominatie was voor de AluShip 700 E-sloep. De sloep is rank, maar vaart stabiel. Veel waardering had de jury voor de mensen achter de boot. Dat zijn enthousiaste techneuten die graag experimenteren. Deze AluShip heeft een innovatieve aandrijving met twee draaibare 6 kW pods. Ook de verhoogde plaatsing van de aandrijfunits is uniek. Hierdoor blijft de diepgang namelijk beperkt. Voor een elektrosloep accelereert de boot spectaculair. Bovendien vaart de boot stabiel en uiteraard fluisterstil. De twee aandrijvingen zorgen voor uitstekende wendbaarheid. Ook achteruit vaart de sloep bijzonder goed. De ruimte in de 7 meter lange sloep is riant, maar voor kleine mensen is het zicht naar voren door de hoge boeg wat beperkt. Bijzonder is de prijs van 70.000,- euro voor de geteste boot met alle denkbare opties. “Zeer concurrerend”, aldus de jury.

Winnaars boot van het jaar 2022
AluShip 700 E-Sloep

Lillebror LB 70 fast hybride
De tweede nominatie was voor de Lillebror LB 70 fast hybride. Deze aluminium tender heeft een onconventionele indeling met de stuurstand in het midden van de boot. Het onderwaterschip van de Lillebror is geoptimaliseerd voor hybride varen. Zo kun je goed snel, maar ook elektrisch varen. Ook deze 7 meter boot biedt veel ruimte in de kuip. Helaas was de Lillebror niet tijdig beschikbaar voor testvaarten door de jury.

Maxima 740
De Maxima 740 is een moderne tender uitgevoerd met een Honda 250 pk buitenboordmotor in de bun onder het riante zonnedek. De jury was verrast over de goede vaareigenschappen, zowel langzaam als snel varend. Op de golven van het Markermeer draait de boot mooi strakke bochten. Daarbij blijft de tender droog varen. De Maxima heeft geen stuurbekrachtiging en stuurt dus wat zwaar. Ook kan de ergonomie nog wat beter, want de ruimte tussen stuurwiel en stuurbank is vrij krap. Verder is de boot trailerbaar en dus licht gebouwd. Praktisch is de grote opbergruimte onder de vloer. Wel mag het luik wat zwaarder worden uitgevoerd. De jury had vooral grote waardering voor de vaareigenschappen en de prijs-kwaliteitverhouding van deze rappe gezinsboot.

Van Baerdt E-800
De vierde genomineerde boot in deze categorie is de Van Baerdt E-800. Het is een buitengewoon fraaie sloep om te zien, maar manoeuvreert wat lastig. Ook is de kleine gashendel volgens de jury nogal onpraktisch geplaatst. Wel bijzonder is dat deze eersteling van een nieuwe werf zo degelijk is gebouwd en op een zeer hoog niveau is afgewerkt. De zorg die aan de Van Baerdt sloep is besteed zie je in de forse prijs terug. Jammer is dat het vermogen van de boot met 17,5 kW elektromotor niet goed tot zijn recht komt. De technische ruimte onder het zonnedek is een ‘plaatje’. Voor het onderhoud is het fijn dat je overal goed bij kunt. Volgens de jury is de E-800 een prachtig voorbeeld van “excellente bouw in een hoog prijssegment”.

Vanwege de innovatieve aandrijving, de concurrerende prijs en de uitstekende vaareigenschappen heeft de jury van de Boot van het Jaar de Sloepen en Tenders Innovatie Award 2022 toegekend aan de AluShip 700 E-sloep.

De twee winnaars van de Boot van het Jaar verkiezing 2022 zijn tijdens de Hiswa te water in het zonnetje gezet.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar