Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Voorkom dichtgroeien Eemmeer door verdiepen

Gepubliceerd op 16 april 2020

Verdiepen van het Eemmeer om de wildgroei van waterplanten in te dammen. Het plan werd opnieuw geopperd tijdens het Jaarcongres Gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren eerder dit jaar. Het moet met name het overlast veroorzakende fontijnkruid de kop indrukken.

Kees Kooijman, voorzitter Stichting Maaien Randmeren, bracht het idee opnieuw onder de aandacht. De Stichting werkt in opdracht van de Gastvrije Randmeren. Kooijman bepleit een structurele oplossing waarbij 250 hectare van het Eemmeer wordt verdiept naar 4 meter. Waterplanten als fontijnkruid groeien niet op deze diepte.

Eemmeer geschikt

Kooijman verwees naar het model Verdonschot. Dit model dient ook als uitgangspunt bij de aanpak van het Markermeer met als doel een sterkere natuurlijke opbouw van de meerbodem. Dit betekent ondiepe moerasoevers, een wat diepere overgangszone en daarna echt diepere delen. Het Eemmeer, waar de waterplanten niet alleen voor de recreatievaart, maar voor uiteenlopende problemen zorgen, lijkt geschikt voor deze aanpak. Zo is het oppervlakte groot genoeg voor deze inrichting. Daarbij levert de verdieping bagger op die bruikbaar is voor het verondiepen, de aanleg van moeraszones en voor het creëren van extra aanlegvoorzieningen. Juist deze integrale benadering spreekt tot de verbeelding omdat het de balans tussen natuur en recreatie versterkt. Ondanks het structurele karakter van de aanpak is de keerzijde dat er een stevig prijskaartje aan hangt.

Meer opties

Gastvrije Randmeren bekijkt meerdere mogelijkheden om hinderlijke waterplanten een halt toe te roepen. Naast verdiepen, zit daar het harken van waterplanten ook bij. Op het Veluwemeer is een ontwikkeling aan de gang waarbij kranswier op de bodem groeit en daar het fontijnkruid verdringt. Dit lijkt echter een traject van de lange adem waarbij het niet zeker is of de bodem van het Eemmeer geschikt is voor het kranswier om op te groeien.

Overlast
maaien waterplanten

Maaien

Tot nu toe blijft maaien de belangrijkste beheersmaatregel. De Stichting heeft tot 2021 een budget om jaarlijks 800 hectare te kunnen maaien. Door de snelle groei van de planten maait de stichting op meerdere plekken nu minimaal twee keer. Op het Eemmeer trekt men er zelfs drie keer per jaar op uit om te maaien. Effectief kan daardoor zo’n 300 hectare worden aangepakt in het Veluwe-, Gooi- en Eemmeer.

In 2018 ging er al een brandbrief vanuit betrokken partijen naar het Rijk om bij te dragen aan een structurele oplossing. Ook toen droeg men het verdiepen van delen van het meer als oplossing aan.

Gastvrije Randmeren zet zich in voor natuur en recreatie in dit Natura2000 gebied. Inzet is een kwaliteitsverhoging van verblijf op, langs en in het water. Hierin werkt ze samen met vijf provincies en zestien gemeente, natuurorganisaties en ondernemers.

Door de tijd heen krijgen de samenwerkende organisaties wel een steeds beter beeld van de groeipatronen van de onderwaterflora. Dit ook mede doordat watersporters gebruik maken van apps als de waterplantenmelder.

 

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar