Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Noviteiten

Volvo Penta Joystick Driving

Volvo Penta Joystick Driving
Gepubliceerd op 9 juni 2023

Volvo Penta heeft de functie van de joystick uitgebreid met Joystick Driving. Hiermee kun je gas geven, schakelen en sturen met één hand.

Joystick besturing vormt al sinds 2012 een integraal onderdeel bij Volvo Penta. Hiermee maakt de Zweedse motorenfabrikant het manoeuvreren met een boot een stuk eenvoudiger. Zelfs joystickbesturing voor één motor met hekaandrijving is mogelijk. Die wordt in dat geval gekoppeld met een boegschroef voor optimale controle.

Stuurautomaat

Als uitbreiding op de joystick functionaliteit introduceert Volvo Penta nu Joystick Driving. Hiermee kun je met één hand de boot besturen, snelheid aanpassen en zelfs de aandrijving in vooruit, neutraal en achteruit zetten. De joystick wordt gekoppeld aan het multifunctionele display op de stuurstand. Zodra je de ‘Drive’ modus op de joystick activeert geeft het display alle informatie weer die je tijdens het varen zou willen zien. Zo is de koers weergegeven, het toerental van de motor en de huidige vaarsnelheid. De boot behoudt in deze modus automatisch zijn koers en snelheid zolang de joystick niet wordt aangeraakt tijdens het varen. Joystick Driving werkt dus ook samen met de stuurautomaat.

Volvo Penta Joystick Driving
Simpel

Door de joystick simpelweg naar voren te duwen zet je de aandrijving in zijn werk. De hoek waaronder je de joystick vervolgens naar voren duwt bepaalt de vaarsnelheid. Beweeg je de joystick naar achteren, dan mindert de boot vaart. De joystick volledig naar achteren zet de aandrijving in neutraal en beweeg je het pookje dan nogmaals wat naar achteren dan kun je achteruit varen. Bochten kun je op twee manieren maken. Door de joystick schuin naar voren, opzij of achteren te bewegen, waarna de boot direct ook die richting op gaat. Of door de knop bovenop de joystick te draaien, waarmee je op het scherm kunt zien met hoeveel graden je de koers gaat verleggen. Zodra je hebt vastgesteld wat de koerscorrectie moet worden, laat je de joystick los en gaat de boot de aangepaste koers varen.

Upgrade

Volvo Penta Joystick Driving is leverbaar als een directe upgrade voor wie al Volvo Penta Joystick Steering en de laatste generatie van Electronic Vessel Control (EVC 2) aan boord heeft. De noviteit is ook te installeren als een nieuwe voorziening. In dat geval dient de boot te zijn uitgerust met elektronische besturing, Volvo Penta autopilot en een Volvo Penta Glass Cockpit display.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar