Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Piushaven gastheer Erfgoedmanifestatie 2023

Gepubliceerd op 19 maart 2001

De Piushaven in Tilburg is in 2023 gastheer van de Nationale Varend Erfgoedmanifestatie. Zo’n honderd historische vaartuigen komen 5 en 6 augustus naar de haven, die dan 100 jaar bestaat.

Het evenement komt uit de koker van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (of LVBHB). Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 13 maart kozen de leden voor de jubilerende Tilburgse haven. De Erfgoedmanifestatie gaat plaatsvinden in het weekend van 5 en 6 augustus 2023.

Gastheer

De Stichting Thuishaven Tilburg had de Piushaven voorgedragen. Deze stichting wil de Piushaven en directe omgeving ontwikkelen tot een multifunctioneel gebied waarin wonen, werken en recreëren harmonisch samengaan. Daarnaast ondersteunt de stichting het industrieel historisch erfgoed van Tilburg. De uitgangspunten in combinatie met het 100-jarig bestaan, was reden genoeg om gastheer te willen zijn voor het evenement. Tiojdens het 75-jarig bestaan van de haven was er ook een groot havenfestival. Volgens de stichting droeg dit toen ook bij aan het inzicht dat de Piushaven het behouden waard was.

Publieksevenement

Het lange konvooi van vrachtschepen vaart op zaterdag vanuit het Wilhelminakanaal de Piushaven in. In het kanaal passeert het konvooi drie sluizen en veel bruggen waar het veel bekijks zal trekken net als in Oosterhout en Dongen. Zondagmiddag is er een groot publieksevenement met demonstraties en zijn er voorstellingen op de schepen en op de wal. Details over het programma zullen eind 2022, begin 2023 bekendgemaakt worden. In 2020 kon door de coronacrisis de Erfgoedmanifestatie in Winschoten niet doorgaan. Die gaat dit jaar in de herkansing. In 2022 zal Gouda het konvooi van historische bedrijfsschepen ontvangen.

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar