Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

In Frankrijk blijven, of terug naar Nederland?

Gepubliceerd op 1 januari 2016

Onderweg-001Hebben we net het hele schip nieuw in de verf gezet, dan is er altijd wel weer iemand die vraagt of er een foto mag worden gemaakt. We vinden het best en voegen weer een exemplaar in het rijtje bij. In Frankrijk blijft men verbaasd over ons voortdurende onderhoud. ‘Le methode Néerlandaise’ noemen sommigen het al. Nu was het deze zomer helemaal werken geblazen. We vertelden al over de nieuwe centrale verwarming die we moesten laten installeren. Eigenlijk min of meer als gevolg daarvan liep een vakkundig elektromonteur op ons verzoek het hele systeem nog maar eens na. En ja, dan blijkt uiteraard al snel dat er het een en ander moet worden aangepast en/of vervangen. Ik was in eerste instantie een beetje wantrouwig daarover, maar uiteindelijk bleken de bemerkingen van de monteur wel verstandig. Het systeem beantwoordt nu weer helemaal aan de laatste normen en biedt zodoende ook weer meer veiligheid. Vervolgens besloten we ons keramische kooktoetel te vervangen door inductie. Wat een verrassing; dat hadden we dus veel en veel eerder moeten doen! Vele malen sneller, beter te regelen en minder elektriciteitsverbruik. Wat een heerlijkheid is het koken weer! Aan het keramisch koken heb ik nooit helemaal kunnen wennen. Voor mij was het toch altijd moeilijk te bepalen wanneer je iets laag moet gaan zetten. Als kookliefhebber sta ik nu dus echter weer fluitend in de keuken, om nieuwe recepten uit te proberen. Inmiddels kregen ook de motoren een grote onderhoudsbeurt en zijn we ook een beurt van het onderwaterschip aan het plannen. Kortom, na deze complete renovatie kunnen we weer aan een nieuwe cyclus beginnen.

De laatste zomertocht is ons, ondanks alle schilderwerkzaamheden onderweg, heerlijk bevallen. En nu kunnen we dus weer uitkijken naar nieuwe onbezorgde vaarseizoenen. Wat dat betreft is het bijna jammer te noemen, dat we inmiddels óók hebben besloten het schip te gaan verkopen. Het leven gaat nu eenmaal voort en na verloop van tijd doemen dan andere prioriteiten op. Het stemt ons buitengewoon weemoedig, maar voor ons gevoel gaat er weer een nieuwe levensfase aanbreken met alle vragen van dien. “In Frankrijk bijven of terug naar Nederland?” is nu bijvoorbeeld een prangende vraag aan het worden. We weten het nog niet. In nieuwe beslissingen moeten we langzamerhand ook de leeftijd mee gaan laten tellen. We zijn er nog niet uit en zullen er waarschijnlijk nog vele gesprekken over moeten voeren. Alleen al het praten hierover moet wennen.
Er komen hoe dan ook grote veranderingen aan. Maar voorlopig zitten we nog lekker comfortabel aan boord van dit schip, dat ons vertrouwde thuis is. We hebben nog even tijd nodig om af te kicken en moeten nog even niet denken aan het achter ons laten van dit leven vol avontuur.
Ondertussen merkten we al dat het starten van een proces van verkoop zo zijn geheel nieuwe belevenissen meebrengt. Nu al valt daar heel wat over te vertellen. We kijken elkaar soms vol verbazing aan en wie weet zitten hier nog wat vermakelijke blogs in. Dat leest u dan vanzelf.

twitter-logo@AntoineFrance
KNMC-002 facebook.com/Ton.Wilhelm

Onderweg-000

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar