Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Tweede leven voor Olympische sloepen in Rotterdam

Gepubliceerd op 2 mei 2016

Negen voormalige olympische sloepen die in 2012 als tender onder meer sporters en officials vervoerden in Londen, doen nu dienst als huursloep in Rotterdam. Zaterdag 30 april werden de sloepen ingezet tijdens de door Communautiek en Motorboot georganiseerde praktijkdag ’Schipper mag ik overvaren?’

DSC_8030Tijdens de Olympische Spelen in Londen werden destijds zeventien Bullet-tenders ingezet als tender voor het vervoer van sporters, officials en bezoekers over de Thames. De aluminium boten werden geleverd door de firma Alumax uit Meppel, die de tenders in samenwerking met Steeler Yachts ontwikkelde. Speciaal met het oog op het zeer intensieve gebruik tijdens de Spelen, werden de toch al robuuste aluminium boten voorzien van een krasvaste coating en extra stevige rubberen stootlijsten. Een extra argument van de organisatie in Londen om voor de Bullit te kiezen was dat de boten tijdens een speciale testvaart  weinig buiswater bleken te produceren. Dat betekende dat de VIP’s en de overige gasten aan boord zelfs bij harde wind op de Thames niet nat zouden worden.

DSC_7843Negen van de zeventien sloepen liggen tegenwoordig in de Marina Rotterdam, waar zij worden ingezet als huurboot. Volgens havenmeester Jan Willem Kranendonk van Rotterdam Marina zijn de sloepen ideaal om Rotterdam vanaf het water  te verkennen. “Er is soms angst voor het drukke water hier, maar als je je verstand een beetje gebruikt is het in Rotterdam juist heel leuk varen”, zegt hij. Een vaarbewijs is voor de sloepen nodig, maar enige vaarervaring en kennis van de regelgeving is volgens Rotterdam Marina wel een pré. Huurders krijgen voorafgaand aan de vaartocht uitleg, onder meer over de veiligheid.

DSC_7813Er is in de Maasstad veel te zien vanaf het water. Druk verkeer is er onder meer op de Nieuwe Maas. Men kan echter ook door een aantal historische havenbekkens varen, waaronder de Leuvehaven. In de Leuvehaven vaar je door een soort openluchtmuseum, met links en rechts tal van vaartuigen uit het verleden.

Meer informatie: Sloepverhuur Rotterdam

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar