Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Nominaties European Powerboat of the Year 2023

Nominaties European Powerboat of the Year 2023
Gepubliceerd op 2 januari 2023

De nominaties voor de European Powerboat of the Year Awards 2023 zijn bekend. Onder de genomineerden zijn drie Nederlandse boten: de Linssen 55 SL AC Variotop, de Steeler 61 E en de Super Lauwersmeer SLX 54.

Een Europese vakjury, bestaande uit journalisten van toonaangevende watersportbladen uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland komt jaarlijks bijeen tijdens het Cannes Yachting Festival in september om de nominaties voor de European Powerboat of the Year Awards te bepalen. Namens Nederland is Motorboot vertegenwoordigd in de jury. Alle nieuwe modellen die in het desbetreffende jaar in Europa zijn geïntroduceerd worden in overweging genomen. De genomineerde boten zijn door de vakjury als beste in hun categorie beoordeeld op criteria als ontwerp, constructie, vaareigenschappen, prijs/kwaliteitverhouding, leefruimte, ergonomie en vaarcomfort. 

Nominaties European Powerboat of the Year 2023
AfbeeldingLinssen 55 SL AC Variotop
Waterverplaatsers

In totaal zijn er 28 boten genomineerd, verdeeld over zes categorieën. Linssen Yachts en Super Lauwersmeer strijden om de titel European Powerboat of the Year 2023 in de traditioneel sterk door Nederlandse jachtbouwers vertegenwoordigde categorie ‘Waterverplaatsers’. De Linssen 55 SL AC Variotop is het nieuwe vlaggeschip van de Limburgse werf, die vol zit met mooie voorzieningen en comfortverhogende techniek. Met dit model laat de Limburgse werf wederom zien een seriegebouwd luxe motorjacht te kunnen bouwen van hoge kwaliteit, met een fraai afwerkingsniveau en de kenmerkende goed geproportioneerde Linssen-looks.
De Super Lauwersmeer SLX54 is de Super Lauwersmeer in OC- en AC-uitvoering gevat in een compleet nieuw concept. Van Oossanen voorzag het motorjacht van een speciaal voor dit schip ontwikkeld onderwaterschip met HullVane, waarmee de stalen waterverplaatser probleemloos over zijn rompsnelheid gaat. Met 2 x 440 pk Yanmar diesels heeft de SLX54 een topsnelheid van 30 km/uur. 
Zowel de Linssen 55 SL AC Variotop als de Super Lauwersmeer SLX54 zijn tijdens Boot Düsseldorf te bezichtigen in hal 1. 

European Powerboat of the Year 2023
AfbeeldingSuper Lauwersmeer SLX54
Elektrisch

Nieuw dit jaar is de categorie ‘Elektrisch’, waarin boten zijn genomineerd die primair zijn ontwikkeld voor elektrisch varen. Steeler Yachts sleepte een nominatie in deze categorie in de wacht met de Steeler 61 E. Dit zeewaardige stalen motorjacht is vanaf de eerste schets specifiek ontwikkeld voor elektrische voortstuwing, waarbij is uitgegaan van een kruissnelheid van 6 knopen. Het schip werd ontwikkeld in samenwerking met Vripack, dat naast het onderwaterschip en het exterieur ook de indeling en vormgeving van het interieur mocht ontwerpen. Elders in dit nummer vindt u een uitgebreid testverslag van deze bijzondere elektrische waterverplaatser. 

Nominaties European Powerboat of the Year 2023
AfbeeldingSteeler 61 E

Dt zijn de nominaties voor de European Powerboat of the Year Awards 2023: 

Tot 8 meter:
Askeladden C 78 Cruiser
Bayliner M19
Beneteau Flyer 8 Sundeck
Boston Whaler 250 Dauntless
Rand Source 22

Tot 10 meter:
Jeanneau Cap Camarat 10.5 CC
Nuva 9 Open
Quarken 27 T-Top
XO DSCVR 9 T-Top
Westline 27

Tot 14 meter:
Bavaria SR36
De Antonio D36
Jeanneau DB43zie test Motorboot juni 2022
Wellcraft 355
Windy W34 Alizé

Tot 20 meter:
Absolute 56 Fly
– Fjord 53 XL
Pardo GT52
Prestige M48
Riviera 4600 Sport Yacht

Waterverplaatsers:
Beneteau Swift Trawler 48 (www.beneteau.com)
Linssen 55 SL AC Variotop – test verschijnt in Motorboot mei 2023
Super Lauwersmeer SLX54 – test verschijnt in Motorboot maart 2023

Elektrisch:
Candela C-8
Delphia 11 Sedan Electric zie test Motorboot mei 2022
Magonis Wave e-550
Silent 60
Steeler 61 E zie test Motorboot januari 2023

Flagship Night

Welke boten tot winnaar worden gekroond zal pas duidelijk worden tijdens de officiële prijsuitreiking van de European Powerboat of the Year 2023. Tot die tijd is het voor alle werven achter de genomineerde boten dus nagelbijten geblazen. De feestelijke plechtigheid waarbij de zes bokalen worden uitgereikt vindt plaats tijdens de Flagship Night op zaterdag 21 januari. De uitslag wordt dezelfde avond nog, omstreeks 22.00 uur, op www.motorboot.com gepubliceerd. Meer informatie: www.powerboat-award.com.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar