Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Nieuwe motoren

Mercury Racing V8 500R

Mercury Racing V8 500R
Gepubliceerd op 4 juli 2023

Met de Mercury Racing V8 500R presenteert Mercury de nieuwste telg aan de stam van krachtige buitenboordmotoren. “Ongekend vermogen en koppel in combinatie met geavanceerde technologie en een stoer ontwerp”, aldus de fabrikant.

De 500R levert een vermogen van meer dan 500 pk en weegt 326 kg. De 4,6-liter FourStroke (4-takt) wordt aangedreven door een supercharger en levert 50 pk meer dan dan het 450R-model plus nog eens 10 procent meer koppel. De drijfstangen, aslagers en zuigers zijn versterkt om de hogere verbrandingsdruk en een hoger toerental van 6,600 rpm aan te kunnen. Een nieuw vliegwiel met lage inertie zorgt ervoor dat het toerental van de motor sneller stijgt en de boot dus sneller accelereert. De druk van de compressor neemt hierbij toe met 26 procent wat om een grotere luchttoevoer vraagt. Om daaraan tegemoet te komen heeft de 500R een nieuwe demper met een grotere inlaat. Het gasklephuis is 15 procent langer en de vorm van de inlaat van de compressor is aangepast voor een betere doorstroming.

Vocht compensatie technologie

Om goede prestaties in verschillende weersomstandigheden te garanderen, is de 500R-buitenboordmotor uitgerust met een sensor in de inlaatdemper. Die meet de vochtigheidsgraad van de binnenkomende lucht. Hierdoor kan de motor-ECM de waargenomen vochtigheid combineren met gegevens over de luchtdruk en -temperatuur, om het ideale ontstekingsmoment te bepalen voor de betreffende omstandigheden.

Dit is de eerste keer dat vocht compensatie technologie wordt toegepast op een scheepsmotor. Daardoor is het mogelijk de meest krachtige kalibratie te hanteren, waardoor de motor onder vrijwel alle omstandigheden optimaal presteert. Booteigenaren zullen een aanzienlijke vermogenswinst merken in moeilijke, vochtige omstandigheden, met tot 30 pk meer dan beschikbaar zou zijn zonder vochtcompensatie.

Mercury Racing V8 500R

Mercury Racing V8 500R
Mercury Racing V8 500R
Mercury Racing V8 500R
Mercury Racing V8 500R
Mercury Racing V8 500R
Snel en sneller

De basisversie van de R-Drive is ontworpen voor goede prestaties bij onderwater- en overgangstoepassingen op boten die snelheden kunnen bereiken tussen de tussen 135 en de 160 km per uur. De R-Drive Sport-versie is geoptimaliseerd voor toepassingen met ultrahoge snelheden, voornamelijk krachtige catamarans en consoleboten die regelmatig snelheden van meer dan 160 km per uur bereiken.

Kleuropties

Drie kleuropties worden aangeboden bij de Mercury Racing S00R: Phantom Black of Cold Fusion White, afgewerkt met grafische elementen van Mercury Racing en een trim in Devil Eye Red. Voor booteigenaren die de hun S00R zelf willen decoreren, is deze ook verkrijgbaar als ‘lakklaar’ in Phantom Black, zonder aangebrachte grafische elementen of een trim-paneel. Grafische elementen en een deklaag zijn inbegrepen en kunnen na het beschilderen worden aangebracht.

Kijk voor meer informatie op: www.mercurymarine.com

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar