Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Nieuwe meldprocedure Vlaams-Nederlandse grens

Nieuwe meldprocedure
Gepubliceerd op 6 februari 2023

Een nieuwe meldprocedure is vanaf 15 februari van kracht bij het passeren van de grens tussen Nederland en Vlaanderen. Vaar je vanuit Nederland naar Vlaanderen of omgekeerd? Dan hoef je deze grenspassage nu nog maar eenmalig aan te melden. Nogmaals elektronisch ‘heraanmelden’ bij de grens is dan niet meer nodig. Deze administratieve vereenvoudiging is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Vlaamse Waterwegbeheerders en Rijkswaterstaat (RWS).

Nieuwe meldprocedure
AfbeeldingDe Kreekkraksluizen in het Schelde-Rijnkanaal voor de grensovergang van Nederland naar België.

Vanaf 15 februari 2023 worden de reis en ladingsgegevens die voorafgaand aan de reis worden gemeld via meldsoftware (bijvoorbeeld BICS) direct gedeeld met de onderlinge partners. “Het is fijn dat dit op deze manier kan. Het scheelt vooral dubbel werk voor de schipper. We kregen signalen vanuit de sector dat elektronisch melden bij de grens, tussen Vlaanderen en Nederland, voor veel frustratie kon zorgen. Zeker omdat de internetverbinding juist op die plekken soms hapert. Ik ben dan ook trots dat deze aanpassing mogelijk is”, aldus Karin Valkenier, projectleider binnen Rijkswaterstaat.

Efficiëntere afhandeling

In Vlaanderen worden de gegevens sinds deze aanpassing ook direct gedeeld met de waterwegbeheerders op het traject van het schip via het eRIBa-platform. “Dit alles wel op de voorwaarde dat de schipper minstens twee routepunten doorgeeft via de meldsoftware. Dit zorgt voor een efficiëntere afhandeling van de vooraanmelding aan de kunstwerken en een vlotte en juiste facturatie” zegt Jan Gilissen, van de Vlaamse Waterweg.

Vlotte vaart

“We starten vanaf 15 februari met deze uitwisseling. Je hoeft niets extra te doen als schipper, behalve dan eenmalig elektronisch melden bij vertrek van de reis. In de opstartperiode zijn we extra nieuwsgierig naar de ervaringen van de betrokken partners. We hopen dat dit voor iedereen een nog vlottere vaart betekent”, aldus Valkenier.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar