Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Nieuwe boten

Voyager 61: voor lange reizen

Gepubliceerd op 31 augustus 2022

Van den Hoven Jachtbouw introduceert de Voyager 61: een aluminium motorjacht geschikt voor lange reizen. Het CE-A gecertificeerde fast displacement jacht krijgt naar verwachting een topsnelheid van 21,5 knopen. 

De Voyager 61 is het eerste aluminium motorjacht van Van den Hoven Jachtbouw. De werf bouwt al sinds midden jaren 90 stalen motorjachten met een lengte van 15 tot 24 meter. De Voyager 61 is uitermate geschikt voor lange reizen dankzij de fast displacement romp en de keuze voor aluminium in plaats van staal. Hierdoor kan het motorjacht grotere afstanden in minder tijd kan afleggen.

Voyager 61: voor lange reizen

Samenwerking

Van den Hoven ontwikkelde het nieuwe model in samenwerking met ontwerper René van der Velden. “Hij is erin geslaagd de karakteristieke lijnen van Van den Hoven te behouden in het ontwerp van een opwindend motorjacht dat zeker zal aanslaan bij een nieuwe schare fans die wij willen bereiken”, aldus Bart van den Hoven van de in Waspik gevestigde Brabantse werf. “De Voyager 61 weerspiegelt de wens om verder te varen en niet te lang onderweg te zijn tussen bestemmingen. Met een topsnelheid van 21,5 knopen kun je grotere afstanden afleggen in minder tijd, terwijl je toch kunt genieten van waarden als ruimte, afwerking, comfort en prestaties waar Van den Hoven om bekend staat. De Voyager 61 biedt een combinatie van goede snelheid, een prachtig uiterlijk en gedegen waar voor uw geld.”

Buitenruimte

Omdat de eigenaars veel tijd buiten zullen doorbrengen als ze nieuwe gebieden verkennen, is bij de Voyager 61 optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare buitenruimte. Een grote flybridge biedt een comfortabele ruimte voor acht personen, die de geneugten zullen proeven van de buitenkombuis en de ligstoelen. Het voordek beschikt ook over grote ligbedden, terwijl het achterdek een aangename plek is om in de schaduw van de buitenlucht te genieten.

Voyager 61: voor lange reizen

Helder en licht interieur

“Het voornaamste doel van het interieurontwerp was om de best mogelijke combinatie van ruimte, lichtheid en transparantie te bereiken”, vertelt Bart van den Hoven. “Daarmee wilden we een uiterst comfortabele leefruimte creëren. Een grote open kombuis op het hoofddek staat in verbinding met de lounge en eetkamer. Daarbij brengt een vloeiend stuk meubilair eenvoud in de indeling. Tegelijkertijd genereert het optisch veel ruimte. Op een vergelijkbare manier worden benedendeks glazen wanden en deuren gebruikt in de badkamers om een aaneengesloten ruimte te creëren. Ondertussen vult het gebruik van glas als onderdeel van de opbouw de lichte en luchtige ambiance van de Voyager 61 verder aan.”

Rompontwerp

Het laatste stukje van de puzzel voor de Voyager 61 was het ontwikkelen van een romp waarin comfort, goede vaareigenschappen en een laag brandstofverbruik worden verenigd. Bovendien moest het schip zowel bij langzaam als snelvaren goed presteren. Hiervoor heeft Van den Hoven samengewerkt met scheepsarchitect Fred Dorresteijn. “De romp heeft het kleinst mogelijke spiegeloppervlak, dankzij de van voren naar achteren stijgende kiellijn”, legt Bart van den Hoven uit. “Hierdoor zijn weerstand en deining minimaal wanneer langzamer wordt gevaren dan de rompsnelheid.” Doordat de overgang van bodem naar spiegel de scherpst mogelijke hoek heeft, zal de Voyager 61 met hoge snelheden over het water kunnen glijden. Hierdoor wordt onnodige woeling in het zog beperkt en zijn weerstand en trim minimaal. De lange kiel van het jacht loopt door naar achteren en biedt goede ondersteuning bij het aanmeren. Bovendien komt de lange kiel ten goede van de koersvastheid,

Introductiemodel

De eerste Voyager 61 is reeds in aanbouw. Dit introductiemodel van de nieuwe reeks loopt naar verwachting deze zomer van stapel. “Gezien de serieuze belangstelling na de lancering van de Voyager 61 en op basis van de vele opmerkingen en ideeën van potentiële klanten, zijn we van plan de serie uit te breiden met een 70 en een 79-voetmodel. Meer informatie volgt binnenkort”, aldus Bart van den Hoven.

Technische gegevens Voyager 61:

Afmetingen: 18,38 x 5,30 x 1,35 m;
Motorisering: 2 x Volvo Penta D11-725 met vaste schroefas;
Maximale snelheid: ca. 21,5 knopen (40 km/u)
Materiaal: aluminium;
Gewicht: ca. 42 ton;
CE-classificatie: A;
Meer informatie: Van den Hoven Jachtbouw / stand: B35

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar