Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Nautisch oermens Dag Pike overleden

Gepubliceerd op 16 juli 2001

Navigator op vele power boats, deelnemer aan vele recordpogingen en auteur van meer dan veertig nautische boeken, de Engelsman en nautisch oermens Dag Pike is afgelopen mei overleden op 88 jarige leeftijd. Dag Pike schreef ook vele artikelen voor Motorboot, waarvan binnenkort de laatste zal verschijnen.

Dag Pike was 65 jaar actief op allerlei vlakken op nautisch gebied. Wereldwijde beroemdheid verwierf hij in 1986 toen hij de Atlatische Oceaan in een recordtijd overstak als navigator aan boord van Virgin Atlantic Challenger van multimiljonair Richard Branson. Ze verbeterden het staande record uit 1952 met 3 dagen 10 uren en 40 minuten.

Al eerder drukte hij zijn stempel op de nautische wereld door zijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van de RIB (Rigid-hulled Inflatable Boat) samen met de Nederlanders Otto van Voorst en Willem de Vogel (‘De doorbraak van de RIB’, Motorboot magazine april 2019, red.).Deze hij hielp ontwikkelen tot de RIB’s die wij tegenwoordig kennen.

Nautisch oermens Dag Pike overleden
Dag Pike test eind jaren 60 in Cowes een vroege RNLI-rubberboot met harde bodem.

Schipbreuk

Door zijn betrokkenheid bij verschillende races moest hij gedurende zijn leven 13 keer worden gered. De eerste keer als 18-jarige matroos op een vrachtschip voor de kust van Schotland en in 1989 nog tijdens een recordpoging om met de 80 voet catamaran Chaffoteaux Challenger in een recordtijd de Atlantische Oceaan over te steken. Dag zei niet trots te zijn op dit aantal, maar dat het erbij hoort als je grensverleggende bezig wilt zijn en records wilt breken. “Grenzen leer je pas echt kennen als je ze overschrijdt”, aldus Pike. Het weerhield hem er niet van om steeds weer die grens op te zoeken. Verslaafd als hij was aan het snelle leven op het water, won hij op 75-jarige leeftijd als teamlid van Bleu FPT nog de 2008 Round Britain Offshore Powerboat Championship.

Gezien het aantal keer dat hij is gered van een verdrinkingsdood, verbaast het niet dat hij het reddingswezen wereldwijd een warm hart toe droeg. Zijn laatste verhaal in Motorboot zal gaan over reddingsboten. Dit valt te lezen in het oktobernummer van dit jaar.

Nautisch oermens Dag Pike
Nautisch oermens Dag Pike overleden

Dag Pike: 28 januari 1933 – 29 mei 2021.

In memoriam

Op de site van Yachting Monthly staat meer over het leven en werk van Dag Pike, of bezoek zijn eigen website.

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar