Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Events

Nationale Sleepbootdagen in Vianen

Gepubliceerd op 14 april 2023

In Vianen staat het hemelvaartsweekeinde dit jaar in het teken van de Nationale Sleepbootdagen. Op 18, 19 en 20 mei liggen meer dan 200 originele sleepboten en opduwers in Vianen en kunnen bezoekers genieten van allerlei activiteiten in en rondom de historische boten.

Op donderdag 18 mei zullen de ruim 200 historische boten in Vianen arriveren. Om 10 uur gaan de sluizen open! Gedurende die dag kunnen bezoekers kennis maken met de unieke boten sleepboten en opduwers. Daarnaast zijn bijzondere boten te zien zoals de Rijkswaterstaat 1 uit 1915, maar ook zal o.a. de enige nog varende Parlevinker aanwezig zijn en een opleidingsschip.  Verder is er in het historische centrum een uitgebreide braderie en langs de stadsgracht richting de kinderkermis en poffertjeskraam (op P1) staan marktkramen met nautische artikelen. Shantykoren, Fien en Teun, een clown en een springkussen maken de dag compleet. De dag wordt afgesloten met een feestavond Holland XXL vol met Nederlandse artiesten.

Proeven en demo’s

De vrijdag staat in het teken van diverse proeven met de sleepboten en opduwers. Denk hierbij aan krachtproeven, maar ook diverse proeven die geschikt zijn voor de opduwers. Ook zijn er diverse demonstraties met fraaie modelboten. Ook kan er een rondvaart op de Lek gemaakt worden. ’s Avonds is er een verlichte avondvaart, waarbij de mooiste sleepboot en opduwer van het jaar wordt gekozen. De marktkramen en de shantykoren ontbreken ook vandaag niet. Voor de jeugd en jongeren is er die avond in de feesttent een muziekfestijn met diverse bekende DJ’s.

Behendigheid

Zaterdag zijn diverse behendigheidswedstrijden en worden er ook weer krachtmetingen op het water gedaan tussen de diverse sleepboten. De clowns keren vandaag terug, de shantykoren zingen hun liederen en de marktkramen langs de kanaalweg zijn er ook weer. In het historische centrum van Vianen kunnen de bezoekers genieten van de braderie die aan het eind van de middag een mooi Rock a Billy festival krijgt waarin klassieke auto’s worden gecombineerd met de muziek uit die tijd. De avond wordt in de feesttent afgesloten, voor de oudere jongeren onder ons, door de Captain Midnight band die het om middernacht pas voor gezien houdt.

Oranjevereniging aan het roer

Zondagochtend zullen alle boten onder luid getoeter weer uitvaren. “Wij kunnen dan hopelijk terugkijken op een geslaagd evenement” aldus Margot Stolk, voorzitter van de Oranjevereniging Vianen. De Oranjevereniging heeft de organisatie dit jaar voor het eerst overgenomen van de oude organisatie, die gestopt is.

Nationale Sleepbootdagen in Vianen
Nationale Sleepbootdagen in Vianen
Nationale Sleepbootdagen in Vianen
Nationale Sleepbootdagen in Vianen
Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar