Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Milieuvriendelijke antifouling van Finsulate

Finsulate
Gepubliceerd op 16 november 2017

Finsulate is een fysieke barriëre tegen aangroei van mosselen en zeepokken. De zelfklevend folie wordt als een ‘wrap’ op de romp van een schip aangebracht. Door de fijne vezelstructuur op het oppervlak wordt aangroei verhinderd.

In eerste instantie is de aangroeiwerende folie ontwikkeld voor stilliggende objecten zoals de kooien van viskwekerijen. Viskooien zijn lastig te beschermen, omdat de kooien stil liggen en daarnaast de uitwerpselen van de vis een goede voedingsbodem voor aangroei vormen. Volgens de ontwikkelaars van Finsulate heeft het product zich in deze sector inmiddels bewezen, door de viskooien tot 5 jaar aangroeivrij te houden. Daarbij is ook het milieuvriendelijke aspect belangrijk: de folie geeft geen giftige stoffen af. Finsulate
In de afgelopen jaren is Finsulate met name in de professionele vaart geïntroduceerd. In deze periode is langzaam maar zeker ook een goed product ontwikkeld voor de pleziervaart en na een aantal jaar testen in onder andere Nederland en de Verenigde Staten, wordt nu de introductie in de pleziervaart gedaan. Het product is wereldwijd gepatenteerd. Finsulate is uitgebreid getest in samenwerking met instituten als MARIN, TNO and TU Delft en heeft de nodige praktijktesten op schepen doorstaan.

gerelateerd bericht: winterstalling in de hal of in het water?

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar