Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Nieuwe motoren

Mercury introduceert V10 buitenboordmotoren

Mercury introduceert V10 buitenboordmotor
Gepubliceerd op 30 november 2022

Mercury Marine introduceert de allereerste V10 buitenboordmotoren. Het betreft twee gloednieuwe 5.7 Verado motoren van 350 en 400 pk.

“De nieuwe Mercury V10 Verado buitenboordmotoren zijn precies waar booteigenaren om gevraagd hebben in een platform van 350 en 400 pk”, aldus Chris Drees, Mercury Marine President. “Ze zijn krachtig, soepel en stil. Ze hebben veel van dezelfde brandstofbesparende voorzieningen die aanwezig zijn op onze bestaande reeks motoren met hoge vermogens. Ook leveren ze dezelfde eersteklas ervaring op het water waar Verado motoren om worden geroemd.”

Elektra

De V10 Verado buitenboordmotoren maken gebruik van veel van dezelfde voorzieningen en technologieën die ook zijn toegepast op de V12- V8- en V6-platforms van Mercury. Zo zijn ook deze motoren compatibel met Mercury SmartCraft en zijn de motoren krachtig, soepel en stil. Nieuw is de keuzemogelijkheid voor een 150A laadspoel die stroom kan laden op 48 en 12 Volt. De laadspoel is naadloos te koppelen aan Fathom e-Power Systeem van Navico. Dit is een geïntegreerd hulpstroom beheersysteem met lithium accu. Hierdoor hebben booteigenaren geen generatorsysteem meer nodig aan boord. De V10 Verado motoren zijn ook compatibel met een nieuw elektrisch stuursysteem van Mercury voor boten met meerdere buitenboordmotoren. De verkoop hiervan gaat in februari 2023 van start. Dit nieuwe systeem biedt een verbeterde stuurrespons, een vereenvoudigde installatie en verlaging van het energieverbruik.

Lichtgewicht

De V10 motoren wegen slechts 316 kg en zijn zeer compact. Hierdoor hebben ze dezelfde afstand van 26 inch tussen de motorsteunen als de V8 buitenboordmotoren van Mercury. Dit maakt de motoren volledig compatibel met de huidige bootontwerpen. Bovendien biedt het de mogelijkheid voor toepassing met meerdere motoren of het vervangen van een motor van minder vermogen.

Motorblok

Het nieuwe platform beschikt over het eerste V10 motorblok met natuurlijke aanzuiging in het buitenboordmotoren segment. Het motorblok heeft een cilinderinhoud van 5.7 liter en een prestatiegericht ontwerp met vier nokkenassen om boten met hoge snelheid en acceleratie voort te stuwen. De buitenboordmotoren zijn gekalibreerd om volwaardige prestaties te leveren op standaard brandstof (95 RON). Ook zijn ze voorzien van brandstofbesparende technologieën, een gesloten brandstofsysteem met zuinige verbranding (lean burn) en Advanced Range Optimization (ARO). Adaptive Speed Control handhaaft het motortoerental ondanks veranderingen in belasting of omstandigheden. Hierdoor wordt het trotseren van hoge golven gemakkelijker en verloopt het cruisen bij lage snelheden soepeler. Transient Sprak Technology past het ontstekingsmoment elektronisch aan voor een optimaal vermogen in het lage toerenbereik.

Onderwaterhuis

Het nieuwe hydrodynamische onderwaterhuis van het platform is ontworpen om de prestaties en de duurzaamheid bij diverse toepassingen te verbeteren en het brandstofverbruik te beperken. Daarvoor grepen de ingenieurs van Mercury terug naar de eerste beginselen van engineering. Ze ontwierpen de gloednieuwe Revolution X schroef, die volgens de motorenfabrikant in alle opzichten perfect past bij de V10 Verado. Grotere diameter en bredere bladen in combinatie met de diepe overbrengingsverhouding van het nieuwe onderwaterhuis. Dit zorgt voor een goede hantering, krachtige acceleratie en hoog rendement zowel bij lage snelheid als vol gas.

“We hebben onze ingenieurs uitgedaagd om de acceleratie en de algehele prestaties van de nieuwe V10 buitenboordmotoren te verbeteren en ze tegelijkertijd stiller en lichter te maken dan de motoren van de concurrentie in deze vermogensklasse”, aldus Tim Reid, Mercury Marine Vice-President of Product Development and Engineering. “Alweer hebben ze de verwachtingen overtroffen en technologieën ingebouwd die de besturing en het onderhoud van de boot intuïtief eenvoudig maken.” Dat Mercury Marine nu deze V10 buitenboordmotoren introduceert is het resultaat van de voortdurende inzet van deze divisie van Brunswick Corporation om zwaar te investeren in R&D en productiecapaciteit. Daartoe heeft het bedrijf sinds 2008 2 miljard dollar geïnvesteerd en zijn productie-oppervlakte uitgebreid tot meer dan 275.000 vierkante meter.

Meer informatie: www.mercurymarine.com

Mercury introduceert V10 buitenboordmotoren
AfbeeldingDe nieuwe Mercury Verado V10 is met 350 en 400 pk vermogen leverbaar.
Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar