Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Op zoek naar een goed adres voor onderhoud

Gepubliceerd op 8 februari 2016

Voor de regelmatige grote beurt van het onderwaterschip moet ons schip ook in 2016 weer op het droge. Altijd een heel karwei, dit onderhoud, waarbij je ook graag hebt dat het allemaal zorgvuldig gebeurt en uiteraard tegen een schappelijke prijs. De voorgaande keren wendden we de steven dan onmiddellijk naar Gorinchem. Al jaren konden wij daar terecht bij een aantal vertrouwde bedrijven. Daar hoefden we nooit lang over na te denken. Deze keer is het anders; een reeks van vragen doemt op.

 

WerfbeurtIn de eerste plaats al: kunnen we er überhaupt wel voor naar Nederland?  Nederland heeft het regime voor de diverse brandstofsoorten scherp aangepast. Natuurlijk varen ook wij al jaren op witte diesel. Dat is inmiddels in heel Europa gelijk. Maar zo gauw het gaat over de centrale verwarming en de warmwatervoorziening, doemen er grote verschillen op. In Frankrijk denken ze er eenvoudig niet over om de huisbrandolie te gaan vervangen voor witte diesel. Gezien het enorme aantal huizen dat hier (vooral in afgelegen gebieden) van goedkope diesel afhankelijk is, zou een verandering ongeveer een revolutie opleveren. Voor onze verwarming beschikken we dus – als onze tank is volgegooid –  over tweeduizend liter rode diesel respectievelijk huisbrandolie. Daarnaast hebben we een tank van duizend liter witte diesel voor de scheepsmotor. Ook als de winter nu snel nog echt koud gaat worden zal die 2000 liter rode diesel niet geheel zijn opgestookt. Wat je dan met de resterende voorraad aan moet als je naar Nederland vaart, is een tamelijk groot raadsel. Uit alle macht proberen we daar duidelijkheid over te krijgen.

DSC00838In de tweede plaats bestaan een aantal van de vertrouwde adressen in en rond Gorinchem niet meer. Natuurlijk zijn er meer werven te vinden waar we het noodzakelijke werk kunnen laten verrichten. Echter niet meer op de voor ons vertrouwde plekken.  Alleen al het feit dat we daar nu naar op zoek moeten gaan, maakt dat we ons enigszins verweesd en weemoedig voelen.

Eerstdaags moeten we even naar Nederland. Een deel van de tijd moeten we dan maar gebruiken voor het zoeken naar de alternatieven voor het verrichten van het onderhoud van ons onderwaterschip. Gezien het hiervoor genoemde dieselprobleem zullen we dat voor alle zekerheid gaan doen aan weerszijden van de Nederlandse grens. Kiezen we voor een adres in Frankrijk, dan is dat natuurlijk een probleem voor de leveranciers van de systemen aan boord die moeten worden nagekeken of afgesteld.  Homa, dat ons geautomatiseerde systeem rond de vuilwatertank leverde, zit bijvoorbeeld in Gorinchem. Om dit bedrijf naar België of Frankrijk te laten rijden is uiteraard ook weer een mijl op zeven.

Kortom, het kost ons hoofdbrekens hoe we het dit keer moeten oplossen. Het makkelijkst zou het natuurlijk allemaal op te lossen zijn als we gewoon onze huisbrandolie aan de grens konden aangeven en die dus tijdelijk in zouden mogen voeren om daarna weer uit te voeren. In dat geval wordt het zoeken beperkt tot de omgeving waar diverse leveranciers vandaan komen.

Voor de politiek is het gemakkelijk om  zo’n aangepast accijnsregime even in te voeren. Over de praktische problemen die dat voor een relatief kleine groep gebruikers oplevert, wordt niet nagedacht;  dat is oninteressant. Op vragen hierover aan het ministerie en de belastingdienst komt simpelweg geen duidelijk antwoord. Het gaat immers maar om een kleine groep. Die zoeken het maar uit. Het onderhoudswerk aan vele schepen die hier vroeger – om kwaliteitsredenen – zonder nadenken voor naar Nederland voeren,  loopt daardoor inmiddels weg naar andere plekken. Mensen willen het risico niet nemen. Nog gekker is het voor plezierschepen boven de 20 meter, die in Frankrijk verplicht op (rode) biodiesel varen. Zowel heen als terug de tanks leegpompen? Ridicuul: natuurlijk gaat niemand dat doen.

Ondertussen hebben wij een paar werven aan weerszijden van de grens geselecteerd. Bij ons aanstaande bezoek aan Nederland zullen we een aantal van deze bedrijven bezoeken, om te zien wat zij ons te bieden hebben. Bij blijvende onduidelijkheid gaan wij ons onderhoud maar vóór de Nederlandse grens laten uitvoeren.

 

 

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar