Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Gehaktballetjes, kipfilet en kastanjechampignons

Gehaktballetjes, kipfilet en kastanjechampignons
Gepubliceerd op 18 december 2020

Ik wens iedereen een gezond en heerlijk 2021! Een nieuw jaar met hopelijk veel liefde, geluk, gezondheid, vaarplezier en lekker eten! Dit jaar beginnen we dan ook met een heerlijk gerecht, met gehaktballetjes, kipfilet en kastanjechampignons. Ik heb dit recept van een bekende Belgische chef. Het is weer makkelijk te maken en vooral erg smakelijk. Eigenlijk is het ook een beetje ‘comfort food’ en comfort kunnen we allemaal wel gebruiken!

Gehaktballetjes, kipfilet en kastanjechampignons

Ingrediënten (2 pers.)

 • 2 kipfilets
 • 150-200 g gemengd gehakt
 • 1 banaansjalot
 • 250 g kastanjechampignons
 • 1 stengel selderij
 • 1-2 eetl. dragonazijn
 • 1 eetl. mosterd
 • 150-200 ml room
 • verse fijngehakte dragon
 • 500 g aardappelen
 • melk
 • geklaarde boter
 • peper
 • zout

Bereiding

Om het gerecht met gehaktballetjes, kipfilet en kastanjechampignons te maken, beginnen we met de aardappelen. Kies smaakvolle aardappelen die geschikt zijn om puree van te maken. We kunnen de aardappelen op twee manieren bereiden. Óf we schillen, wassen en snijden ze in stukken en koken ze zo’n 20 minuten. Wel met koud water opzetten, dat is heel belangrijk! En natuurlijk een beetje zoutje toevoegen. Óf om meer smaak te behouden, doen we ze in de oven. Dat gaat als volgt. Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Neem een mesje en snijd op verschillende plaatsen in de aardappelen. Schil ze niet! Leg ze in een schaal en zet die in de oven. Om ze gaar te krijgen moeten ze bijna een uur in de oven. Natuurlijk afhankelijk van de grootte van de aardappelen. Deze manier van puree maken is zo lekker! Probeer het eens.

Neem vervolgens het gehakt en meng daar een klein beetje peper en zout door. Dan maak je er kleine balletjes van. Je snijdt de kipfilet in blokjes en de champignons in plakjes of in vieren. De stengel selderij snijd je in zo dun mogelijke plakjes. En de banaansjalot snipper je zo fijn mogelijk. Neem een koekenpan en smelt hierin wat geklaarde boter. Waarom geklaarde boter? Onder andere omdat het gezonder is, beter te verhitten, het brandt minder snel aan en je hebt er meestal minder van nodig. Vroeger werd dit veel gebruikt omdat er nog geen koelkasten waren en geklaarde boter was langer houdbaar dan roomboter.

Samenvoegen

Als de boter verhit is, fruit je het sjalotje tot ze glazig is. Dan voeg je de gehaktballetjes, de kipfilet, de champignons en de selderij toe. Kruid alles met peper en zout en roer het mengsel goed door. Als het geheel begint te kleuren dan doe je er een lepel dragonazijn, de mosterd en room bij. Meng alles weer goed en proef. Als je vindt dat er nog dragonazijn bij moet, doe dat dan.

De Belgische chef heeft dit voor mij gemaakt met twee lepels azijn er in. Je moet de balans vinden tussen een klein zuurtje, de kracht van het vlees en het ronde romige van de saus. Een heerlijke combinatie: de saus en het romige van de boter in de aardappelpuree. Dus als je de dragonazijn nog niet voldoende proeft, dan doe je er nog een beetje bij totdat je de balans hebt. Laat alles nog even heel zachtjes stoven en ga dan verder met je aardappelpuree.

Check of de aardappelen gaar zijn. Zo ja, snijd ze doormidden en lepel ze uit boven een pannetje. Doe er een flinke klont boter bij en een scheut warme melk. Stamp er vervolgens een puree van. Kruid af met peper en zout. Soms doet men ook nog een eigeel bij de puree en dat is zalig! Als je dat wilt doen, zorg dan dat je het eigeel toevoegt als de puree niet te heet is. Want je wilt niet dat het geel direct stolt. Je kan het eigeel aan de niet te warme melk toevoegen en dan door de puree mengen.

Aan tafel!

Neem een diep bord en doe daar als eerste het vlees en de saus in. Dan neem je een lepel puree en die leg je in je saus. Garneer het vlees en de saus met vers gesneden dragon! We drinken er een glas Pinot Grigio of Pinot Gris bij. Ook een Chardonnay uit Frankrijk zal heerlijk bij de gehaktballetjes, kipfilet en kastanjechampignons smaken! Geniet er van!

Sabina

Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar