Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Werkzaamheden in de haven van Antwerpen

Werkzaamheden in de haven van Antwerpen
Gepubliceerd op 8 april 2024

VTS-scheepvaartbegeleiding in sector Weel

Werkzaamheden in de haven van Antwerpen zorgen de komende periode voor veranderingen. In sector Weel wordt in de komende weken VTS-scheepvaartbegeleiding uitgerold en er komt passageplanning in het Albertkanaal en het Amerikadok. Dat gebeurt om de vlotte en veilige doorstroom van het verkeer tijdens de Oosterweelwerken te waarborgen.

De Oosterweelwerken bereiken belangrijke mijlpalen in de voltooiing van de Ring rond Antwerpen. Een van de meest ingrijpende ontwikkelingen van het project, is de constructie van een nieuwe snelwegtunnel onder de Schelde. Deze tunnel zal aansluiten op het nieuwe Oosterweelknooppunt bij het Noordkasteel. Dat zal via de Kanaaltunnels onder het Albertkanaal de verbinding maken met de Ring.

Werkzaamheden in de haven van Antwerpen

De tunnel voor de Antwerpse rondweg (Foto: ©Lantis)

Binnenkort beginnen de werkzaamheden in het vaarwater van het Albertkanaal en het Amerikadok. Vanuit het Amerikadok plaatst Lantis een bouwput tot aan de zuidkant van het Albertkanaal. Die werken zorgen voor hinder voor de scheepvaart. Slechts de helft van de breedte van het Albertkanaal zal beschikbaar zijn.

Begeleiding

Om het scheepvaartverkeer veilig te laten verlopen op het overgebleven deel van het vaarwater, organiseert Port of Antwerp-Bruges er VTS-scheepvaartbegeleiding en passageplanning.

De VTS-scheepvaartbegeleiding zal starten vanaf 15 april 2024. Zo maken de scheepvaartbegeleiders zich vertrouwd met de verkeersstromen in het gebied.
Passageplanning, die het eenrichtingsverkeer langs de werfzone organiseert, wordt voorzien van zodra de werken worden opgestart. Een passageplanner, die 24/7 beschikbaar zal zijn, regelt de scheepvaart door verkeerslichten aan communicatietorens. Alle schepen die de werfzone willen passeren, moeten zich aanmelden via APICS Barge, VHF 10 of telefonisch VTS.

Zodra de werkzaamheden beginnen en passageplanning actief is, zal de stadshaven bereikbaar zijn via het Asiadok. De Siberiabrug zal alleen operationeel zijn zolang deze fysiek toegankelijk is. Het Asiadok zal even gesperd zijn tijdens de bouw van een tijdelijke brug. Op dat moment is de stadshaven nog bereikbaar via de Siberiabrug.

Klik hier voor meer informatie.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar