De KNRM vernieuwd zijn vloot de komende jaren met 12 nieuwe reddingboten in de klasse van 7,5 meter. De ‘Chaterina D’ is de eerste boot van deze klasse, die in 2023 in de vaart komt. De reddingboot vervangt de Atlantic 75-klasse, die vooral op de Waddenzee en het IJsselmeer varen. De schenkers van de boot bepaalden de naam en legden de kiel bij de start van de bouw.
Foto’s: Roel Ovinge.
Deze reddingbootklasse van 7,5 meter krijgt voor het eerst een aluminium romp. Palfinger uit Harderwijk ontwierp de boot. De constructie omvat bovendien de seats voor de bemanning en de console met alle navigatie- en communicatieapparatuur. Twee buitenboordmotoren van 115 pk elk zorgen voor de voortstuwing. Zoals vrijwel alle KNRM-reddingboten is de Chaterina D een RIB (Rigid Inflatable Boat).
Naamgeving
Chaterina Hollenga en Dick Veen (zie foto’s) schenken de boot aan de KNRM. Zij legen dan ook traditiegetrouw bij de kiellegging een muntje in de kiel. Scheepsbouwer ‘Bouw en Techniek’ in Dronrijp lastte het vast. Met deze traditie wensen de bouwers en de schenkers de bamanning van het vaartuig een behouden vaart toe. Voor de volgende 11 reddingboten van deze klasse hebben al zeven schenkers toegezegd de bouw te bekostigen. Ook zij geven de reddingboot een naam naar hun wens.
Duurzaamheid en ergonomisch
Aan deze kiellegging ging twee jaar van voorbereiding vooraf. Er is gekozen voor bouwen in aluminium, dat beter recyclebaar is dan het polyester van de oude generatie boten. De motoren zijn viertaktmotoren die stiller zijn, vele malen zuiniger en minder CO2-uitstoten. Ook de ergonomie is aangepast op de lichaamsbouw van de huidige bemanningsleden, die vergeleken met 40 jaar geleden een stuk langer is. Na jaren van overleg en onderzoek vernieuwd de KNRM haar huidige vloot. Behalve de twaalf reddingboten van de Chaterina D-klasse, vervangt de KNRM de komende 15 jaar nog zo’n 60 reddingboten.
Mogelijk interessante artikelen
Meer berichten in deze rubriek
