Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Aanpassing van marifoonkanalen

Gepubliceerd op 20 januari 2023

De marifoonkanalen worden aangepast. Dit gebeurt omdat het VHF Data Exchange System (VDES) in gebruik wordt genomen. Het VDES is een nieuw digitaal maritiem communicatiesysteem. Om VDES te kunnen gebruiken worden enkele bestaande analoge marifoonkanalen gewijzigd en beschikbaar gemaakt voor digitaal berichtenverkeer. Wat zijn precies de gevolgen voor de pleziervaart? 

Veel booteigenaren zijn in de afgelopen maanden verrast door de berichtgeving over de aanpassing van marifoonkanalen. Zij vragen zich af wat zij gaan merken van de aanpassingen, welke veranderingen ze in hun marifoon moeten doorvoeren en of daar ook grote kosten mee gemoeid zijn. Wij hebben contact gezocht met de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), voorheen Agentschap Telecom, en op een aantal punten al duidelijkheid gekregen.  

Wat wijzigt op korte termijn

Verschillende analoge duplex marifoonkanalen die voorheen werden gebruikt voor communicatie met bijvoorbeeld bruggen en sluizen worden uiterlijk 31 december 2023 gewijzigd. In veel gevallen zijn deze kanalen nu al gewijzigd. Wie nu gaat varen zal bij de bruggen en sluizen, die gemarkeerd zijn op onderstaande kaart een ander marifoonkanaal moeten gebruiken dan voorheen. 

Aanpassing van marifoonkanalen

Marifoon aanpassen

Welke aanpassingen in de marifoon nodig zijn hangt af van hoe de marifoon is voorgeprogrammeerd en van het vaargebied. Als de nieuwe kanalen voor bruggen, sluizen en kuststations in een marifoon zijn voorgeprogrammeerd dan zijn aanpassingen niet nodig. Indien deze kanalen niet zijn geprogrammeerd, dan is het aan te bevelen dit alsnog te doen voor een optimale communicatie via de marifoon. Daarnaast wordt door de RDI aangeraden om uiterlijk 31 december 2023 de analoge simplex kanalen 1027 en 1028 in de marifoon te (laten) programmeren in plaats van de duplex kanalen 27 en 28. Zo blijft spraakcommunicatie via deze kanalen mogelijk. De communicatie met sommige walstations zal via deze kanalen lopen. 

‘Oude’ analoge duplex kanalen

Het is niet nodig om ‘oude’ analoge duplex kanalen uit de marifoon te verwijderen. De communicatie met de wal verloopt niet meer via deze analoge duplex kanalen en ze zijn ook niet bedoeld voor communicatie tussen schepen onderling. De RDI kan marifoongebruikers ook niet verplichten om kanalen uit de marifoon te verwijderen of toe te voegen. Waar de RDI op toeziet is dat de marifoongebruiker uitzendt in overeenstemming met de regels. Naar verwachting zal daar per 1 januari 2024 de nieuwe kanaalindeling als gevolg van de ingebruikname van VDES aan worden toegevoegd. 

Veranderingen in het buitenland

De invoering van VDES is een internationale ontwikkeling. Binnen Europa gelden dezelfde afspraken als in Nederland. Net als in Nederland kan het in ons omringende landen zo zijn dat marifoonkanalen bij bruggen, sluizen en/of andere kuststations zoals havens worden gewijzigd. Het is verstandig om dit te controleren voor vertrek, om niet voor verrassingen te komen te staan. Een belangrijke wijziging bijvoorbeeld in België is dat alle jachthavens, die beschikken over een marifoon, bereikbaar worden op marifoonkanaal 31. Net als in Nederland. Een tweede belangrijke wijziging in België betreft Oostende Radio die overstapt van marifoonkanaal 27 naar kanaal 7. Goed om te weten voor de veiligheidsberichten en weerberichten aan de kust.

Software-update

Voor het programmeren van nieuwe kanalen in de marifoon is vaak een software-update van de marifoon nodig. Een leverancier/installateur kan hierbij helpen. De kosten variëren per aanbieder. Het kan zijn dat voor bepaalde marifoons geen software-update (meer) beschikbaar is. Dan zal vervanging van de marifoon moeten worden overwogen. Een goed werkende marifoon is belangrijk voor de communicatie en veiligheid op het water.

VDES en de pleziervaart

De ontwikkelingen staan nu nog in de kinderschoenen, dus op korte termijn zal de pleziervaart nog niet veel merken van VDES. Maar op de langere termijn zeker wel. Er komt met VDES meer ruimte beschikbaar voor het uitwisselen van data in de scheepvaart. Daar is een groeiende behoefte aan, bijvoorbeeld in de ondersteuning van reddingsoperaties maar ook in het meer duurzaam en veilig varen. Met VDES kan ook de belasting op de drukke AIS-kanalen worden verlicht. Verder komt er ruimte voor nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld het monitoren van de positie van boeien of het volgen van transport van gevaarlijke stoffen. 

Zodra er een update is over VDES of de wijzigingen van marifoonkanalen dan laten we dat weten.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar