Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot

Motorboot testen

Niet één motorboot testen, maar meer dan 1.100 boten getest. Op Motorboot.com staan meer dan duizend testverslagen van professionals die testvaarten maken met nieuwe boten. Tijdens zo’n proefvaart testen we motoren, apparatuur, vaargedrag en de ergonomie van het interieur en exterieur. Houd je van boten en van motorboten in het bijzonder, dan ben je bij motorboot.com dus op het goede adres.

Motorboot

De naam zegt het al,  Motorboot testen. Of je het nu hebt over een sloep of over een ‘yacht’, over een speedboot of een fluisterboot, over een RIB (ook wel ribs) of een cruiser. En of deze boten nu varen met een inboard of met buitenboordmotoren, wij testen ze en vertellen jou wat we ervan vinden.

Motorboot test schepen

Testschippers

Een motorboot testen mag je niet zomaar doen. Onze testschippers hebben vanzelfsprekend allemaal zelf een schip. Dat kan een sloep zijn, een stalen waterverplaatser of een polyester schip. Voor bijna allemaal geldt dat hun huidige schip niet hun eerste was en ook niet hun laatste. Ze hebben ervaring met alle mogelijke type boten. Maar vooral als testschipper maken ze veel vaaruren op uiteenlopende schepen. Zo komen ze na elke test tot een gewogen oordeel.

Motorboot test schepen

Selectie

Motorboot richt zich als Nederlandstalige uitgave op Nederland en België. Motorboot test schepen die in deze landen op de kaart staan. Zo is een voorwaarde dat de boot te koop is in Nederland of België. Dat kan omdat de scheepswerf in Nederland of België is gevestigd of omdat de scheepswerf in dit taalgebied een dealer heeft.

Motorboot test schepen

Drie elke maand

Elk maand publiceert Motorboot testen in haar magazine. Drie elke maand. Elk van die drie testverslagen behandelt een bepaalt type schip. Meestal is dit een review van een sloep, een review van een snelvarende boot en een review van een waterverplaatser. Op deze manier komen alle smaken aan bod, van ambachtelijk gebouwde Hollandse schepen tot snelle Amerikanen en van Scandinavische degelijkheid tot Italiaans design. Dat zijn dus 36 testverslagen per jaar. En we testen al motorboten sinds 1984!

Motorboot test schepen

Indeling reviews

Motorboten komen in uiteenlopende maten en vormen. De redactie deelt al deze motorboten op in vier categoriën: sloepen, sportboten, sportcruisers en motorjachten. Onder elk van deze categoriën valt een grote selectie van type schepen. Hieronder geven we een lijst van type schepen die vallen onder elk van de vier categoriën die Motorboot gebruikt.

Motorboot test schepen

Motorjachten

De eerste categorie is motorjachten, niet te verwarren met ‘motor yachts’. De schepen in de categorie motorjachten zijn waterverplaatsters. Ze verplaatsen water vanwege rompvorm in combinatie met het grote gewicht en omvang van het schip. Gevolg van deze combinatie is dat ze echt ín het water. Als ze varen duwen ze het water opzij. Hoe sterk de motor ook is, het schip zal nooit (veel) harder varen dan dat de lengte van de romp toelaat. Dat is de zogenoemde rompsnelheid. Planeren doen ze niet. Soms kunnen ze door een optimale rompvorm zichzelf iets uit het water optillen. Dan zijn ze semi-planerend. We noemen dat ook halfglijders. Deze schepen varen iets sneller dan hun rompsnelheid mathematisch toestaat.

De motorjachten zijn gemaakt om er langer op te verblijven, wat betekent dat er een vaste overdekte accommodatie is. Erop overnachten moet ook mogelijk zijn. Het verblijf aan boord kan variëren uiterst primitief zijn (camperen op het water) tot ongekend luxe. De type schepen die vallen onder de categorie motorjacht zijn: kajuitboot, kotter, Doerak, vlet, spitgatter, bakdekker, barkas, luxe-motor, flybridge, sleper, catamaran, voyager, trawler en patrouille.

Motorboot test schepen

Sloepen

Als tweede de categorie sloepen. Van oudsher en meest bekend is de sloep een reddingsboot aan boord van een zeeschip. Wikipedia maakt een mooie opsomming van traditionele sloepen. De redactie van Motorboot concentreert zich op de open bootjes voor de recreatievaart. Oorspronkelijk zijn ze niet bedoeld om snel mee te varen, maar op de markt verschijnen steeds meer cross-overs van sloepen met sportboten. In de rubriek Reviews heten de meesten natuurlijk gewoon sloep. Varianten zijn de, kajuitsloep, tender, vlet, barkas, spitgatsloep.

sloep

Sportboten

Als derde de categorie sportboten. Hieronder verstaan wij dagboten die gemaakt zijn met het doel om snel te varen. Vaak zijjn het open boten, maar je hebt ze ook die zijn uitgerust met een kleine overdekte accommodatie. Daarin kun je vaak niet staan, maar is wel ruimte voor een bed, soms een spoelbakje en soms een wc. De lengtegrens ligt zo rond de 7,5 meter. In de rubriek reviews vallen onder sportboten de volgende type snelle boten: speedboot, tender, bowrider, walk around, consoleboot, ribs (RIB: Rigid Inflatable Boat), weekender (waaronder ook de zogenoemde luxere day cruiser), cuddy, chase boatrunabout, bakdekker en autoboot.

sportboot

Sportcruisers

De vierde categorie is sportcruisers. Dit zijn schepen die gemaakt zijn om grotere afstanden (op zee) op snelheid te overbruggen. De romp van het schip is zo gemaakt dat het schip planeert. Dat betekent dat het schip bij het behalen een bepaalde snelheid óp het water ligt en niet in het water zoals motorjachten. Deze schepen varen sneller dan hun romsnelheid. Ze zijn in de meeste gevallen voorzien van vele gemakken. Daardoor is een langer verblijf aan boord dan een weekeinde goed tot heel goed te doen. Is het schip korter dan 7,5 meter dan is het een sportboot en scharen we hen onder de weekenders. Is het schip langer dan 15 meter, dan noemt met het ook wel een yacht.

Het gebruik van het woord yachts is vaak afhankelijk van de doelgroep waarop de werf mikt. Typen sportcruisers zijn: flybridge, torpedoboot, partouilleboottender, voyager, trawler, pilotboot, ribs (RIB: Rigid Inflatable Boat).

sportcruiser

Rompvorm

Elk van deze type schepen heeft ook weer zijn eigen specifieke rompvorm. Rompvorm zijn van belang voor het type vaarwater en de manier waarop je vaart. De belangrijkste rompvormen zijn: rondspant, s-spant, knikspant, multiknikspant, V-romp en diep-V.

Passie voor varen

Naast testverslagen lees je ook en dagtocht- en toervaartverslagen over boottochten die gemaakt zijn. Niet alleen in Nederland en België, maar in heel Europa en zelfs daarbuiten. Deze vind je onder Vaarroutes. Natuurlijk hebben we oog voor Techniek in de rubriek ‘Varen en Techniek‘.


Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar