Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot

Man/Vrouw

‘EINDELIJK GEVONDEN’

Man en vrouw ervaren zaken vaak net even op een andere manier, op het water is dat niet veel anders. In de rubriek M/V legt Motorboot zeven vragen voor aan man en vrouw die samen een motorboot hebben. Deze keer: Bert (65) en Yvonne (58) de Wilde. Hun Gillissenvlet 10.50 OK/AK, de ‘By the W’, ligt bij Jachthaven Kortenhoef II.

Door Marjolein Scherrenberg

Wat gaf de doorslag voor deze boot?
We keken altijd wel naar boten, maar voordat we deze hadden vond ik het nooit echt leuk om te varen. Op de Wijde Blik zag ik zo’n boot als deze langsvaren. Ik zei tegen Bert: ”dat vind ik nou een leuke boot.” Toen ik hier naar binnen stapte zei ik meteen: “ik ben klaar.” De boot is nu een jaar van ons, we hebben de boot die past bij onze wensen na tien jaar zoeken eindelijk gevonden. De boot heet de By the W. ‘By’ is van de eerste letters van Bert en Yvonne en ‘the W’ is van de achternaam de Wilde.

Ik heb al diverse bootjes in mijn bezit gehad, dat waren allemaal kleinere en andere merken dan deze. Uiteindelijk ontstond de wens om een Gillissen vlet te kopen. Theo Gillissen is de ontwerper en hij is in staat geweest er iets heel eigens van te maken. We hebben diverse Gillissenschepen bekeken, maar het was steeds niet naar onze zin. Toevallig zagen we deze liggen, maar die was ver boven het budget. Gelukkig is de koop toch gelukt. De wijze waarop de binnenkant is ingetimmerd vind ik erg mooi. Er zitten prachtige authentieke elementen in de boot, zoals bijvoorbeeld een slingerruit. Ik moest wennen aan de buitenkant, want een boot moet glimmen dacht ik altijd en dat doet deze niet. Ook daar ben ik nu aan gewend. Deze winter wordt de boot onder handen genomen: er komt een boiler in, een vuilwatertank en er worden wat technische zaken gewijzigd. De buitenkant wordt geverfd, maar niet glimmend!

Wat staat er op het wensenlijstje?
België! Het landschap, het hoogteverschil, dat spectaculaire, dat trekt mij aan. Door Drenthe wil ik ook nog eens varen.

We hebben de afgelopen jaren steeds zo’n beetje hetzelfde gevaren. Het wordt nu echt tijd voor wat anders en dat kan ook met dit schip. Deze zomer gaan we misschien naar Friesland. Naar België lijkt mij – net als Bert zegt – ook een bijzondere ervaring.

Wie zou u graag nog eens aan boord hebben?
De kleinkinderen! Maar dan moeten ze eerst kunnen zwemmen. Jaarlijks organiseren we een familiedag op onze boot. We vieren geen verjaardagen maar op deze manier ben je echt even een dag met elkaar. Dat is altijd erg gezellig.

Ik zit in de zorg en we hebben een keer de cliënten meegenomen op de boot. Dat was zó leuk. Het zou mooi zijn om daar een jaarlijks iets van te maken.

Wat is de rolverdeling aan boord?
Ik sta in de keuken. Bert is een echte Bourgondiër en ik zorg graag voor de kapitein. Ik ben heel handig met de lijnen, gooi ze zó in één keer over een bolder.

We hebben het gas eruit gehaald. Yvonne kookt op een tweepits Origo. Ik ben altijd benieuwd wat er uit de keuken verschijnt. Ik vaar en manoeuvreer en ben gek op schakelaartjes. Poetsen doe ik ook graag.

Wat was het spannendste moment aan boord?
Onze boot lag in Haskerdijken te koop en moest overgebracht worden naar onze haven. Die eerste tocht was heel spannend want het was toen windkracht 5 á 6. Op het Zwarte Meer en het Ketel-meer hadden we veel last van buiswater. Ik stond naderhand te knikken op mijn knieën. En toch bleef het heel erg leuk!

Op de Randmeren stond veel wind en ook daar hadden we veel buiswater. We kwamen op een T-splitsing, daar schatte ik de af-stand tot een vrachtschip verkeerd in. Dan is de neus van zo’n groot schip wel heel erg groot als hij bij je in de buurt komt. Gelukkig liep dat goed af.

Wat is jullie mooiste herinnering?
Dat Yvonne enthousiast werd over het varen! De andere boten had zij weinig mee, maar deze vindt ze geweldig. Soms is ze nu enthousiaster dan ik! Het was moeilijk om haar over te halen, maar het is uiteindelijk tegen alle verwachting in toch gelukt.

De eilandjes hier buiten, op de Wijde Blik. Je hebt hier zulke prachtige luchten en de spreeuwendans is heel bijzonder om mee te maken. Ze dansen rond in de lucht en opeens, hup, zitten ze in de bomen en is het over. Ik vind dat iedere keer zo machtig om te zien.

Wat is uw droomboot als geld geen rol speelt?
Een andere Gillissen, of een Brandsma, het moet in elk geval een vlet blijven. Ik zou deze dan ook, als ik al het geld had, helemaal kunnen vertimmeren naar onze wensen. Misschien gaat onder andere de achterkajuit er dan uit, we kunnen het dan helemaal naar onze zin maken.

Het blijft echt bij deze. Misschien zou ik ooit een douche aan boord willen hebben, maar zonder zoals nu kan ook.


Motorboot januari 2021

Motorboot januari 2021

 

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar