Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot

MARKANTE MAN MET EEN MISSIE

INTERVIEW VLAGGETJESMAN YEB WEERSMA
Van de gemeente kreeg Yeb Weersma een stok met grijper. Zo kan hij in corona-tijd zijn afstand houden en toch het vlaggetje aanreiken.

Wie met de boot in de regio Joure heeft gevaren, of er heeft gelegen, heeft hem ongetwijfeld wel eens zien fietsen. Yeb Weersma (bijna 79) fietst dagelijks in een felgekleurd Marrekrite-hesje rond om vlaggetjes te verkopen, zijn fiets hangt vol met verkoopmateriaal. Deze creatieve, gedreven verkoper heeft een grote klandizie, verkocht ooit zelfs 1600 vlaggetjes in één jaar. Hij vertelt graag zijn verhaal.

Door Marjolein Scherrenberg

“Ik was heftruckchauffeur van beroep,” begint Yeb zijn verhaal. “Toen ik met pensioen ging heb ik gezegd dat ik niet thuis wilde gaan zitten en kon ik gelukkig in Joure terecht bij een soort timmerwerkplaats. Daar was iemand die het beheer had over de Marrekritevlaggetjes en hij zei dat ík dat wel kon gaan doen. Daarmee is het begonnen, dat was in 2002. Ik doe het nu al 18 jaar.” Ook in coronatijd stapt Yeb elke dag op de fiets. “Nu met het virus heb ik dit voorjaar minder verkocht, maar het gaat gewoon door. Van de gemeente heb ik een stok gekregen zodat ik op afstand kan blijven,” vertelt Yeb.

VLAG AAN DE MAN

De markante man doet zijn ronde langs de ligplaatsen in een door zijn vrouw genaaid hesje, gemaakt van oude vlaggetjes. Een mooie blikvanger, maar daarmee verkoop je nog geen vlaggen, dat vraagt subtiele kwaliteiten. Yeb legt uit hoe hij dat doet: ”Ik zeg niet: u moet een vlag kopen, ik vraag vriendelijk: bent u bereid om de Marrekrite te steunen door middel van het kopen van een vlaggetje? Dat werkt veel beter. En ik zie ieder jaar weer dezelfde mensen, die wachten gewoon totdat ik langs kom fietsen. Ik maak zelfs mee dat auto’s stoppen als ze mij zien, om dan een vlaggetje bij mij te kopen. En trouwens, ze komen ook ge-woon bij mij thuis een vlaggetje halen.”

‘ZE KOMEN OOK
BIJ MIJ THUIS OM
EEN VLAGGETJE TE HALEN’

Iedere dag fietst Yeb naar een ander gebied binnen de regio Joure. Het vergt een goede lichamelijke conditie om dagelijks flink wat kilometers te fietsen voor het goede doel. Yeb legt uit waar hij zoal te vinden is: “Ik fiets onder andere naar Heerenveen, Langweer, zeilschool Rufus en Hearresyl. En natuurlijk doe ik mijn rondje in de passantenhaven van Joure. Dat is best vermoeiend, gelukkig heb ik sinds een tijdje een fiets met aandrijving. Dat was een grote wens van mij. De e-bike werd gesponsord door iemand uit onze kerk. Daar ben ik heel blij mee.”

In gesprek met Yeb, maar wel op veilige afstand.

GEDREVEN

Yeb is erg gedreven als het gaat om de verkoop van zijn vlaggen. ”Ik fietste een tijdje geleden over een pad langs het water, daar liggen altijd boten. Aan het eind was hoog gras, daar was nog niet gemaaid. Ik was met blote voeten in mijn schoenen op pad gegaan en vond het geen goed idee om door dat hoge gras te lopen met de fiets aan de hand. Ik zag heel veel boten in de verte langs het pad lig-gen, dus toen ben ik maar naar huis gefietst, heb even ge-geten en ben met laarzen aan teruggefietst. Ik heb die middag nog heel veel vlaggen verkocht,” vertelt hij vol trots.

Yeb Weersma is duidelijk herkenbaar door zijn hesje.

GRONDANKERS EN STEIGERHAKEN

Iedereen die een vlag koopt krijgt als dank een zelfgemaakt cadeautje. “Die cadeautjes, dat zijn houten spelletjes. Ik maak die vooral in de winterperiode in de timmerwerk-plaats en elk jaar weer wat anders. Ik betaal de materialen van de fooien die ik krijg, ik hou alles bij in een schriftje. Dan weet ik precies wat ik moet afdragen voor de vlaggetjes en wat ik overhoud voor de rest. Naast de vlaggetjes verkoop ik ook grondankers en steigerhaken, van die grond-ankers heb ik er vorig jaar een dikke 100 verkocht,” vertelt Yeb met enige trots. Maar hij doet meer dan houten spelletjes cadeau geven. “Mijn vrouw en ik zitten thuis op een facebookpagina waar alles op staat wat mensen kwijt willen (red: gratis af te halen). Dan halen we die spullen op bij de mensen en die slaan we ergens op. Ik neem ze mee voor onderweg en als ik een vlag heb verkocht zeg ik dan dat de mensen een prijs hebben gewonnen. Dan geef ik bijvoorbeeld een mok, of wat anders. Mensen vinden dat heel leuk, ze zeggen vaak dat ze normaal nooit iets winnen en dan zijn we allebei blij. Prachtig toch?”


Motorboot februari 2020

Motorboot februari 2020

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar