Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot

BOOT TE KOOP: VAN DEN HOVEN CLASSIC 1500

VAN DEN HOVEN CLASSIC 1500: AFSCHEID MET PIJN IN HET HART

Elke tweedehands boot draagt een verhaal met zich mee. Door zijn oorsprong of door de avonturen die de eerste eigenaren ermee hebben beleefd. In deze rubriek zetten we een motorboot in de schijnwerpers die te koop ligt bij een jachtmakelaar en tekenen we het verhaal achter het desbetreffende schip op. In deze aflevering presenteren we de ‘Brave Hendrik’: een Luxe Motor, volledig afgebouwd bij Van den Hoven Jachtbouw in Waspik, in nauwe betrokkenheid van de opdrachtgevers en tevens huidige eigenaren.

Boot te koop: Van den Hoven Classic 1500

Na meer dan 50 jaar met veel passie en plezier te hebben gevaren, moesten Henk en Janny Vink afgelopen zomer de pijnlijke conclusie trekken dat het door ziekte niet langer mogelijk is hun geliefde hobby voort te zetten. Hun tweede ‘Brave Hendrik’ en twaalfde boot in totaal, ligt dan ook te koop bij Sleeuwijk Yachting, de thuishaven van zowel schip als bemanning. Het stel kijkt terug op een rijk vaarleven, waarin vele vriendschappen ontstonden en zij prachtige landschappen en steden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland vanaf het water aan zich voorbij zagen trekken.

De knusse kuip kan worden gesloten door middel van een tent.
Het schip telt twee hutten, waaronder deze eigenaarshut.

Hulpvaardig en sociaal als ze zijn, is hun netwerk onder motorbootvaarders en watersportondernemers groot. ‘Hobby’ is dan ook in hun geval een veel te beperkte omschrijving. Zes maanden per jaar leefden ze aan boord en waren ze graag geziene bewoners van de Sleeuwijkse jachthaven op de momenten dat ze niet onderweg waren. “Het noodgedwongen afscheid van Henk en Janny komt voor ons hard aan”, aldus jachtmakelaar Niels Schröder van Sleeuwijk Yachting. “We gaan dit hartelijke stel enorm missen! Aan ons nu de schone taak hun zo geliefde schip aan nieuwe eigenaren te helpen.”

“IK HEB ZELF DE BINNENZIJDE VAN HET CASCO IN DE MENIE GEZET”

Bescheiden

De boten die het echtpaar door de jaren heen bezat, waren van uiteenlopend pluimage, variërend van uitgesproken klassiek – waaronder een houten motorboot van Scandinavische makelij – tot modern. Hun laatste schip doet het meest denken aan de geklonken klassieke Luxe Motor die zij in het verleden hadden. Ook dat schip heette ‘Brave Hendrik’, als eerbetoon aan Henk’s opa naar wie hij zelf is vernoemd. “Het sterke punt van die eerste ‘Brave Hendrik’ vonden wij dat je vanuit het gangboord heel eenvoudig op de steiger stapte”, verklaart Henk. “We verzorgden destijds eenmaal per jaar met meerdere motorboten een rondvaart voor ouderen en wij kregen altijd de mensen aan boord die het slechtst ter been waren”, lacht hij.

Ook het goedmoedige, nostalgische karakter van dat schip sprak hen aan. “Met onze vorige boot, een Van den Hoven Pacific Exclusive, voelde ik me nog wel eens ongemakkelijk”, erkent Janny. “Vooral in Duitsland, als we dan in een sluisje vol kleinere oude bootjes lagen met ons grote, glanzende witte jacht. Een prachtig schip trouwens hoor”, haast ze zich er aan toe te voegen. “Maar voor ons laatste schip gaven we de voorkeur aan een wat meer bescheiden uiterlijk.” 

In de tot in de puntjes verzorgde motorruimte staat een Iveco diesel.
Omdat Janny graag kookt, is de keuken ruim en compleet ingericht.

Vakkundig

De nieuwe ‘Brave Hendrik’ werd in 2009 geheel in opdracht van Henk en Janny naar eigen wens en inzicht gebouwd. Zowel ontwerp als snijpakket kwamen van Euroship Services in Heerewaarden, waarna het stalen casco is gebouwd door Scheepswerf De Toekomst in Waspik. “Kees Cornelissen leverde een prachtig uitgewerkte tekening van het model waar hij er zelf ook een vijftigtal van heeft gebouwd”, aldus Henk. “Van hem en zijn vakkundige team kregen we ook tal van goede tips waarmee we het ontwerp volledig naar onze wens konden invullen.” Het 15 meter lange schip moest namelijk geschikt zijn voor toertochten over de meeste Europese binnenwateren met de twee eigenaren en eventueel twee gasten.

Het casco werd opgebouwd uit voorgestraalde platen van 6 mm dik, waarbij het onderwaterschip werd voorzien van een multiknik vorm in plaats van de gebruikelijke rondspant, voor meer stabiliteit. In tegenstelling tot veel moderne varianten van de Luxe Motor kreeg de ‘Brave Hendrik’ een klassiek geveegd achterschip en ronde spiegel. Henk: “Het voordeel van deze vormgeving is dat achteropkomende rollers goed worden opgevangen en geen vat op het schip hebben.” Verder is het stuurhuisdak aan de achterzijde doorgetrokken, waardoor de kuip grotendeels is overdekt en kan worden gesloten met een tent. “Dat vergroot het comfort enorm”, aldus Janny. “Zo kun je ook bij fris weer de open kuip bij je leefruimte betrekken.” 

Boot te koop- Van den Hoven Classic 1500_7
Deze eerste en vooralsnog enige Van den Hoven Classic 1500 is in meerdere opzichten uniek.

Van den Hoven

Dat Bart van den Hoven van Henk en Janny Vink de opdracht kreeg de volledige afbouw van de ‘Brave Hendrik’ te verzorgen, was geen verrassing gezien de hechte relatie die het stel met de Brabantse bouwer heeft opgebouwd sinds de aankoop in 2003 van hun Van den Hoven Executive. Henk was dan ook nauw betrokken bij de afbouw van zijn schip. Bijna dagelijks was hij op de werf, waarbij hij ook regelmatig de mouwen opstroopte. “Ik heb zelf de binnenzijde van het casco in de menie gezet”, vertelt hij trots.

“Hierna is het volledige casco voorzien van isolatieschuim, zijn er verhoogde vloeren met isolatie aangebracht en hebben we ramen met dubbel glas laten plaatsen. Constructief en technisch hebben we niets aan het toeval overgelaten en ook wat afwerking betreft hebben we niet bezuinigd op materialen.” Voorbeelden hiervan zijn de massief teak betimmering en het koperen deurbeslag. “Dergelijke details maken dit schip weliswaar duurder dan de gemiddelde Luxe Motor, maar een liefhebber zal die extra aandacht voor kwaliteit en comfort op waarde weten te schatten.”

Motorboot december 2020


Motorboot februari 2020

Motorboot februari 2020

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar