vrijdag, 23 januari 2015 14:44

Examens Stuurbrevet op de schop

In België zijn alle reeds geplande examens voor het Stuurbrevet plots geannuleerd. Daarmee kiest de Belgische overheid voor een ‘big bang’-invoering van een nieuwe systematiek van examineren, aldus Vaarwijzer.

Vanaf nu moeten kandidaten het examen afleggen op een computer op een van de officiële examenlocaties in Antwerpen, Oostende of Brussel. De landelijke examens zijn daarmee met directe ingang opgeheven. De aanmeldingsprocedure voor het examen blijft gelijk. Kandidaten kunnen hun documenten inleveren bij een van de aangewezen representatieve organisaties. Veelal zijn dit ook de erkende opleiders. Zij zorgen voor het doorsturen van het dossier. Zodra de overheid dat heeft ontvangen wordt de kandidaat een link gestuurd zodat hij zich online voor het examen kan inschrijven. 
Kandidaten die zich al voor het geplande landelijk examen van 7 maart aanstaande hadden ingeschreven krijgen een brief met uitleg. Ook zij moeten een (nieuwe) afspraak maken voor een individueel beeldschermexamen.

vrijdag, 23 januari 2015 14:12

Gids voor tien Friese vaarroutes

Friesland is een paradijs voor motorboot- en sloepvaarders. De gids ’10 vaarroutes door Friesland’ brengt de mooiste vaarroutes door de populairste watersportprovincie van Nederland overzichtelijk bijeen.

De gids van Frank Koorneef bevat dag- en weekendtochten door de gehele provincie, waarbij zowel de prachtige natuur als de mooie Friese steden aan bod komen. Door de heldere plattegronden, vaste indeling per vaartocht en praktische tips is hij makkelijk te gebruiken.

Alle routes eindigen bij het vertrekpunt en bevatten voor sloepeigenaren handige B&B-overnachtingsadressen en informatie over trailerhellingen. Aan de hand van de slim gekozen knooppunten kunnen routes worden gecombineerd en kan de lengte van de tochten zelf worden aangepast. De gids is bovendien rijk geïllustreerd met prachtige foto’s en overzichtelijke kaartjes.

Bekijk de promotiefilm van 10 Vaarroutes door Friesland via Youtube

Veel recreatievaarders zijn al druk bezig met het plannen van hun vaarreizen in 2015. Net als voorgaande jaren blijft De Willemsroute het verleidelijke alternatief voor alle recreatievaarders die niet via het Julianakanaal willen varen. Het enige verschil met voorgaande jaren is dat er vanaf 1 januari 2015 bij sluis 18 in Bocholt geen korting meer wordt verleend bij aankoop van het Vlaamse vaarwegenvignet. De sluizen Born, Maasbracht en Heel gereed voor Vb-scheepvaart De afgelopen jaren zijn er werkzaamheden uitgevoerd aan de sluizen Born, Heel en Maasbracht op het Julianakanaal. Recreatievaarders werd vanaf de start van deze werkzaamheden geadviseerd om het alternatief De Willemsroute te nemen om langere wachttijden en andere ongemakken te voorkomen. Om hen tegemoet te komen werd tot en met 2013 bij Sluis 18 Bocholt 50 procent korting verleend bij aankoop van het Vlaams Vaarwegenvignet. Omdat de werkzaamheden langzamerhand ten einde liepen en de overlast nog slechts minimaal was, werd in 2014 het kortingspercentage al teruggebracht naar 25 procent. Nu de afronding van de werkzaamheden in zicht komt, is besloten om geen korting meer te verlenen. Rijkswaterstaat en NV De Scheepvaart (het Vlaamse equivalent van Rijkswaterstaat) blijven recreatievaarders echter adviseren om in plaats van via het Julianakanaal, via De Willemsroute te varen. Het Julianakanaal is immers een drukke vaarroute die veelal door (grotere) beroepsvaart wordt gebruikt. Bovendien zijn de werkzaamheden aan andere onderdelen van het Julianakanaal nog niet afgerond.

De Steeler Panorama FF46 van Steeler Yachts is uitgeroepen tot Europees Motorboot van het Jaar in de categorie ‘Waterverplaatsers’. Werfeigenaar Hans Webbing ontving de prijs zaterdagavond, tijdens de openingsavond van Boot Düsseldorf.

Pagina 1 van 36