Lezerstest Motorboot

Tijdens een vaartocht in Friesland vergeleken twaalf leden van het vaste lezerspanel van Motorboot op donderdag 19 april drie scherp geprijsde stalen motorjachten: de BEGE 1030 OK, de Luna 34 en de Eurokotter 9.75 Classic. Er werden relatief hoge cijfers uitgedeeld aan elk van de drie boten, met uiteindelijk toch een overtuigende testwinnaar.

Tot nog toe testte het Motorboot-lezerspanel altijd vanuit een vaste locatie, met na elke testronde een wissel in de betreffende haven. Deze keer werd gekozen voor een wat langere vaartocht: een ‘echte’ toertocht, om de drie motorjachten in hun meest natuurlijke omgeving aan de tand te voelen. In teams van vier personen voeren de panelleden van Sneek naar Langweer en weer terug, waarbij onderweg twee keer van boot werd gewisseld.

De boten – twee knikspanten en een multi-knikspant – zijn alledrie gebouwd voor watersporters die er graag wat langer opuit trekken met de boot en daarbij voornamelijk op binnenwater zullen varen. Wat de boten daarbij vooral ook gemeen hebben, is de scherpe prijsstelling: de BEGE is te koop vanaf € 120.000,-, de Luna vanaf € 124.995,- en de Eurokotter vanaf € 148.500,-. Dat alles tezamen maakt een onderlinge vergelijking goed mogelijk.

324 cijfers
De motorjachten  werden door het panel beoordeeld op negen onderdelen: ontwerp, constructie, innovatie, ruimte & comfort, veiligheid, vaareigenschappen,  snelheid & geluid, prijs/kwaliteit en ‘gevoel’. Per onderdeel werden cijfers toegekend, variërend van 1 tot 10. Aan het einde van de dag werden deze in totaal 324 cijfers bij elkaar opgeteld, waarna per testonderdeel een gemiddelde werd berekend.

De uitslag van de test leest u in het juni-nummer van Motorboot, dat eind mei verschijnt.